Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Az 1956-os forradalomra emlékeztek

Szűkkörű koszorúzással emlékezett meg a polgármesteri hivatal a hősökről és áldozatokról az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján. A koronavírus-járvány miatt Zuglóban sem tartottak nagy ünnepi rendezvényt.

Az évforduló alkalmából Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője koszorút helyezett el a Forradalom terén álló emlékműnél és a Bosnyák téri Páduai Szent Antal Plébániatemplom falán található emléktáblánál.

A Zuglói MSZP szervezet nevében Hajdu Flórián alpolgármester, Sokacz Anikó, Pécsi Diána, Sógor László, Hevér László György és Bitskey Bence képviselők helyezték el a megemlékezés virágait.

Horváth Csaba az ünnep kapcsán azt mondta: az elmúlt száz évben sokan próbáltak a magyaroknak utat mutatni és dönteni a sorsunkról, de az emberek ezt nem fogadták el, mert maguk akartak határozni az őket érintő kérdésekben.

– 1956-ban a magyarok szinte reménytelen helyzetben találtak halvány reményt, és szálltak szembe az elnyomókkal – emelte ki a polgármester és hozzátette: akkor ugyan a küzdelem elbukott, de szabadság iránti vágyat nem lehetett elvenni az emberektől, ami a rendszerváltással teljesedett be.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

– A szabadság és a demokrácia húsz esztendeje után most újra küzdünk, csendes és békés harcot folytatunk az elnyomás ellen, a szabadságunkért – jelentette ki a városvezető utalva arra, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai és tanárai tanulmányaikat és állásukat kockáztatva szálltak szembe az egyetemi autonómiát és a művészet szabadságát támadókkal.
– Az SzFE polgárainak bátor kiállása legyen példa mindannyiunk számára – húzta alá Horváth Csaba.

– Ezen a napon az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékezünk, eközben nem feledkezhetünk meg azokról, akik ma is aktívan ellenállnak a hatalom arroganciájának és a róluk, de nélkülük hozott döntéseknek – emelte ki Tóth Csaba, hozzáfűzve: fontos, hogy minden demokratikus érzelmű ember álljon ki az egyetemüket védő hallgatók és oktatók mellett egyértelművé téve: nem adjuk a szabadságunkat!

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb