Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Az agglomeráció jövőjéről vitatkoztak

A budapesti agglomeráció helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről, a ki- és visszaköltözés problémáiról tartott tanácskozást a Városért Egyesület a Magvető kávézóban. A vitázók egyetértettek abban, hogy az államnak vissza kell adni az önkormányzatoktól elvont építésszabályzási jogot, előre lépni csak a kormány anyagi hozzájárulásával, a kabinet, a főváros és a kapcsolódó települések együttműködésével lehet. 

Horváth Csaba Zugló polgármester vitaindítójában kiemelte az agglomeráció és a főváros között ki- és beköltözési hullámok váltják egymást, ezek esetenként nagy nyomás alá helyezik az infrastruktúrát. Zuglót is erősen érinti a dologban, ugyanis a kerületből sokan költöztek az agglomerációba, mert úgy gondolták kevesebb pénzből jobb körülmények közé, nagyobb ingatlanba kerülhetnek. Azonban gyorsan kiderült, hogy új lakhelyük nem rendelkezik a szükséges infrastruktúrával, ezért továbbra is Zuglóba hordják a gyermeküket iskolába, esetleg itt dolgoznak, vagy az utakat leterhelve a kerületen utaznak át.

Horváth Csaba előrelépésnek nevezte, hogy megalakult a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, amelynek Karácsony Gergely főpolgármester is a tagja. Zugló polgármestere úgy vélte, a továbblépéshez nagy szükség lenne az agglomerációs együttműködés megvalósítására. Erre jó példa van Ausztriában, ahol Bécs és agglomerációja alkot egy tartományt, melyet a főváros polgármestere vezet. A tartományi tanács fejlesztési terveit a kormány anyagilag támogatja.

Horváth Csaba az egyesület ülésén

Matkovics Ilona Vác polgármestere elmondta, a Duna-parti település annak ellenére megőrizte kisvárosi jellegét, hogy lakossága a fővárosból való kiköltözések miatt öt év alatt 3000 fővel gyarapodott. Vác és Budapest között jó a közúti és kötöttpályás közlekedés, azonban utóbbinak nincsenek megfelelő kiszolgáló létesítményei. A legnagyobb gondot az okozza, hogy Vác nem rendelkezik egy szakemberek által készített városrendezési tervvel, amely megoldást kínálna a települést érintő infrastrukturális problémákra, pedig erre nagy szükség lenne, mert a város lakosságszáma jelentősen emelkedni fog, ugyanis korábban a belterületivé nyilvánított részeken több ezer lakás épül az elkövetkezendő években.

Matkovics Ilona szerint a problémákra megoldást jelentene, ha kormány együttműködne az agglomerációs településekkel és nem a fejük fölött döntene. Továbbá az is jó lenne, ha a kormány kötelezővé tenné az ingatlanfejlesztők számára a településrendezési szerződés kötését az önkormányzatokkal, a pályázatokon az ellenzéki önkormányzatok is eséllyel indulhatnának és visszakapnák az építéshatósági jogkört.

Gémesi György Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének az elnöke elmondta: az elmúlt 32 évben Gödöllő lakossága mindössze 3100 fővel gyarapodott. Ez annak köszönhető, hogy az önkormányzat csak szabályozott formában engedett teret az ingatlanfejlesztők igényeinek, így a város infrastruktúrája képes kielégíteni a lakossági igényeket.

Gödöllő polgármestere úgy látta, az agglomerációban folyó építkezések kordában tartására jogszabályi változásra lenne szükség. Ennek része lehetne például a befektetési célú építési ingatlan vásárlás megadóztatása. A kormánynak azt is figyelembe kellene venni, hogy az agglomeráció nagy települései szintén rendelkeznek agglomerációval, ami az ő infrastruktúrájukat terheli.  Gémesi György a térségi együttműködést a továbblépés hatékony és eredményre vezető eszközének ítélte meg.

Gémesi György az egyesüles ülésén

Mint Wittinghoff Tamás Budaörs polgármester kifejtette településén jelentős a lakosságszám növekedés, ennek ellenére a főváros felé nem rendelkeznek kötöttpályás közlekedéssel.  A kitelepülők adóját nem a város kapja meg, így a lakosságszám emelkedése nem bevétel, hanem kiadásnövekedéssel jár az önkormányzat számára, mert infrastruktúrafejlesztéseket kell végrehajtani, viszont a drasztikus energiaár-emelkedés és a kormány által kivetett nagyon magas szolidaritási adó miatt az önkormányzat nem tud beruházást indítani.

Budaörs polgármester kiemelte, az építéshatósági jogkör elvonása miatt az önkormányzat nem tud szabályozó szerepet betölteni az olcsón megvett telkeken folyó építkezéseknél.

László Imre Újbuda polgármester elmondása szerint az általa vezetett városrészben a rendszerváltás óta 32 lakótelep épült. Újbuda már túlépített, ennek ellenére a Lágymányosi öböl környezetében 3000 lakás és 25 ezer munkahely létesül. Ennyi embert napi szállítása jelentős közösségi közlekedésfejlesztést igényelne, de ez nincs tervbe véve, így közlekedési káosz várható.

A városvezető nagy problémának nevezet, hogy beruházókat semmilyen infrastrukturális fejlesztésre nem kötelezi a kormány, ezt az elvonások miatt forráshiánnyal küzdő önkormányzatnak kellene biztosítani.

Újbuda polgármester szerint az emberek azért költöznek az agglomerációba, mert jobb körülmények között akarnak élni, az állam viszont a kiköltözéseket fékezni akarja, ezért vannak az erőszakos építkezések a kerületében és máshol is.

László Imre az egyesület ülésén

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb