Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Az áldozatokra emlékeztek

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából április 16-án megemlékezést tartottak Boros Mátyás és Fischer István, illetve Slachta Margit Thököly úti emléktáblájánál.

Magyarországon 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját. 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Thököly út 80. alatti, egykori nyilas pártháznál ’44 karácsonyán tűzharcban halt hősi halált Boros Mátyás és Fischer István, amikor a fogvatartottakat próbálták kiszabadítani. Eközben a szemközi épületben, a Stefánia út 69. alatt, a Slachta Margit által alapított szociális testvérek anyaházában mindent megtettek azért, hogy megmentsék az üldözötteket.

A két helyszínen tartott megemlékezésen Kardos Péter rabbi mondott beszédet. – A zsidó ember naponta háromszor imádkozik a békéért, nem véletlenül. Ez a nap a zsidóság gyásznapja. Amikor 75 évvel ezelőtt ezen a napon elkezdődött a pokoljárás, már láttuk az előzményeket. Apró rendeletekkel próbálták ellehetetleníteni az életünket, míg április 5-én a tíz centi átmérőjű, sárga csillagot is ki kellett tűznünk. Azt hittük, ennél rosszabb már nem lehet. Aztán megkezdődtek a deportálások – mondta Kardos Péter, majd az egyik, békéért szóló imát el is énekelte a résztvevőknek.

Fotó: Képszerkesztőség

A megemlékezés virágait először Boros János, Boros Mátyás unokaöccse helyezte el, majd az önkormányzat nevében Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka, Hajdu Flórián és Horváth Zsolt alpolgármesterek, illetve Kardos Péter rabbi és dr. Róna Iván, a zuglói zsidó közösség elnöke koszorúzott.

A megemlékezésen részt vett Bitskey Bence, Kovács Balázs és Sógor László önkormányzati képviselő, Garay Klára, a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. ügyvezetője, valamint a zuglói zsidó közösség tagjai. A koszorúzás után mindannyian átmentek a 2016 októberében leégett, nemrég felújított Thököly úti zsinagóga épületébe, ahol a pészah után tartják az első istentiszteletet.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb