Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Barcelona magyarul

Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjét mutatták be február 4-én Zuglóban, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola koncerttermében.

A Magyarok a Barcáért 2014-ben készült. Rövidített változatát már az egyik televíziós csatorna is leadta, a film díszbemutatója pedig a 2014-es labdarúgó-világbajnokság idején az Uránia moziban volt. Azóta viszont csak vetítések alkalmával látható a film, amely Zuglói Sport és Rendezvényszervező Kft. jóvoltából február 4-én végre Zuglóba is megérkezett. A telt házas előadás két díszvendége az olimpiai bajnok és ezüstcipős Dunai II Antal, illetve a 82-szeres válogatott Garaba Imre volt.

Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas rendező csaknem négyszáz néző előtt mesélte el, hogy miként találkozott a híres magyar labdarúgó, Kubala László történetével. Éppen a Verespatak szennyezéséről szóló Új Eldorádó című filmjével járta a nemzetközi fesztiválokat, amikor az amszterdami repülőtéren összefutott egy katalán producerrel. A kolléga azonnal “Laszira”, a nagy Barcelona-sztárra terelte a beszélgetést, Kocsis Tibornak pedig felkeltette az érdeklődését ez a ritkán tapasztalható rajongás.

Fotó: Képszerkesztőség

“A film nemcsak Kubaláról, hanem az 50-es évek végi legendás támadó trióról, a Kubala, Kocsis Sanyi, Czibor Zoli ékről szól” – mondta a rendező, aki hozzátette, hogy nem elsősorban focitörténelmet, sokkal inkább emberi sorsokat próbált bemutatni a filmjében. “A célom az volt, hogy minél több magyar ember ismerje meg ennek a három fantasztikus labdarúgónak a történetét, és amikor Messiért, Neymarért, Suarezért rajongunk, jusson eszünkbe, hogy hatvan éve ugyanígy rajongtak a három magyarért is, akik megalapozták a mai Barcelonát” – magyarázta.

Ezt támasztotta alá az olimpiai bajnok Dunai Antal is, aki pályafutása során sokat köszönhetett Kubalának. Garaba Imre, a nyolcvanas évek válogatottjának meghatározó tagja pedig leginkább a spanyol élményeit elevenítette fel. Három évtizede a magyar válogatott pariban volt a hispánokkal, több alkalommal saját pályájukon győzte le őket, az egyik barátságos mérkőzést például éppen a Zuglóban élő Garaba góljával nyerte meg.

Február 4-én hamisítatlan Barcelona-est volt a zuglói zeneházban, és bár Kocsis, Czibor góljai és Kubala cselei láttán a Nou Camp stadionra jellemző ollézás elmaradt, a közönség a Columbus utcában is vastapssal díjazta a katalán-magyar produkciót.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb