Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Bemutatták Zugló 2020-as költségvetését

Zugló 35,4 milliárd forintból gazdálkodhat 2020-ban – ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen a kerület vezetése a nyilvánosság elé tárta a városrész idei büdzséjét. A zavartalan és kiegyensúlyozott működést biztosító költségvetés a gondoskodó, a fejlődő, a biztonságos és a zöld Zugló pillérére épül.

Horváth Csaba polgármester tájékoztatójában kiemelte, Zugló négy pillérre épülő, 2020-as költségvetése 35,4 milliárd forintos bevétellel és kiadással számol.

Pótlékok és támogatások

– Hiány nincs, viszont sikerült félmilliárdos tartalékot képezni – tette hozzá a városvezető. A polgármester hangsúlyozta, a büdzsé jelentős szociális juttatásokat tartalmaz. Az idén 18 millió forintot szánnak a szépkorúak elismerésére, ugyanakkor 35 millió forintot fordítanak születési támogatásra. Ezen túlmenően mások mellett 140 millió jut a minimum jövedelem biztosítására és 75 millió fűtéstámogatásra.

Horváth Csaba azt is elmondta, azok megbecsüléséről sem feledkeztek meg, akik a zuglóiakért dolgoznak. A pedagógiai, a szociális és egyéb területen tevékenykedők számára Zugló pótlékot vezetnek be, ami számukra garantált bérnövekedést eredményez.

Városközpontot és korszerű patakpartot építenek

A városvezető arra is kitért, hogy a kerület idei költségvetésben több mint 4,5 milliárd forintos tétel a felhalmozási keret, amelyen belül jelentős a beruházások aránya.

– Örömteli hír, hogy Zugló önkormányzata idén 807 millió forintos egészségügyi támogatásban részesült – hangoztatta a polgármester, megjegyezve: a dotációból 657 millió forintot a szakrendelők rendbetételére, míg 150 millió forintot orvosi eszközök beszerzésére fordítanak. A városvezető a továbbiakban arról is beszélt, hogy ebben az évben végre megkezdődik a Bosnyák téri új városközpont tervezése, ahol a remények szerit majd az új és modern szakrendelő is helyet kap. Emellett előkészítik a Nagy Lajos király útja és a Csömöri út felújítását is. Ezek kivitelezése – összhangban a városközpont építésével – a következő két évben valósul meg.
Horváth Csaba kijelentette, a költségvetésben megfelelő keret áll rendelkezésre Zugló zöld jellegének megőrzésére és további erősítésére.

– Ennek egyik legfontosabb bizonyítéka, hogy a büdzsé 340 millió forintot tartalmaz a Rákos- patak revitalizációjára a TÉR_KÖZ pályázaton elnyert támogatás kiegészítésére – közölte a polgármester, és hozzáfűzte: ez elegendő a patak teljes zuglói szakaszának rendbetételére.

Még biztonságosabb és zöldebb lesz a kerület

A városvezető azt is bejelentette, hogy valamennyi zuglói kisbaba tiszteletére ültetnek egy fát, aminek a fedezete szintén megvan a költségvetésben. A polgármester beszélt még arról is, hogy a kerület vezetése továbbra is nagy hangsúlyt fordít a lakosság biztonságára.

– Folytatódik a Szomszédom a rendőr program, megkezdődik a Szomszédom a rendész projekt, bővül a parkfelügyeleti rendszer és ezen túlmenően a kerület továbbra is támogatja a rendőrség munkáját – húzta alá Horváth Csaba.

Szakterületi fejlesztések – alpolgármesteri tájékoztatások

A polgármester ismertetőjét követően az alpolgármesterek a szakterületükön várható fejlesztésekről adtak tájékoztatást.

Hajdu Flórián alpolgármester szavaiból az derült ki, hogy az önkormányzat számára továbbra is fontos a közterületek és közintézmények fejlesztése, valamint a társasházak támogatása. Az alpolgármester kiemelt idei célként jelölte meg a közlekedés és a közbiztonság növelését, illetve a
legifjabbak és a szépkorúak elismerését. Hajdu Flórián azt is elmondta, hogy 2020-ban végeznek rekonstrukciót a Thököly úton, és új zöld felületet is létrehoznak. Emellett megoldják a Szentmihályi út, az Ond vezér út és az Adria sétány közelében lévő zöld terület részleges felújítását is, illetve új parkolóhelyeket alakítanak ki. Az Egressy tér felújítása során pedig új pihenőövezetet és kutyafuttatót létesítenek.

Horváth Zsolt alpolgármester felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat az idén is megfelelő mértékben támogatja a kerület sport és kulturális életét. A Zuglói Filharmóniának megadják a szükséges segítséget, sport célokra pedig több mint 200 millió forintot különítenek el, ami lehetőséget ad a fejlesztésekre. Ezen túlmenően a költségvetésben biztosított a nyári napközis tábor megvalósításának és színvonalas lebonyolításának a fedezete is.

Rózsa András alpolgármester tájékoztatójában kiemelte, idén a gondoskodó Zugló program keretében nagy hangsúlyt kap a járóbeteg-ellátás infrastrukturális fejlesztése és az egészségügyi berendezések vásárlására. Az alpolgármester megerősítette, hogy az Örs vezér terei rendelőben a
jövő héten megnyílik a kardiológiai központ, amely működtetéséhez a büdzsében ugyanúgy rendelkezésre áll a fedezet, mint a szakrendelő épületében lévő gyógyszertár éjszakai és hétvégi ügyeletének a fenntartását biztosító támogatás.

Szabó Rebeka alpolgármester azt mondta, a kerület megőrzi a zuglói szociális modell vívmányait, emellett továbbra is támogatja azokat a civil szervezeteket, amelyek fontos szolgáltatásokat nyújtanak a rászorulóknak, segítik a hajléktalanokat, átmeneti otthonhoz juttatják a nehéz helyzetbe került családokat és szerepet vállalnak a kábítószer fogyasztás megelőzésében. Szabó Rebeka arra is kitért, hogy folytatódik a lakásért életjáradék program, ezen túlmenően kutyafuttató, kerékpáros infrastrukturális fejlesztések is várhatók, és megkezdődik a felelős állattartás program kidolgozása.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb