Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Egységes lesz az Egressy úti fasor

Néhány napon belül megkezdődik az Egressy úti fák cseréje. A Tízezer új fát Budapestre! elnevezésű program keretében, a Miskolci és a Róna utca közötti szakaszon összesen 170 darab új facsemetét, köztük magas kőrist, csörgőfát, platánt, pagodafát, ezüst hársfát és oszlopos kínai nyárfát ültetnek el a szakemberek.

A Tízezer új fát Budapestre! program még 2016-ban indult el Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére. Ennek keretében tavaly 1800, idén pedig már 2600 facsemetét ültettek el Budapesten a Főkert Zrt. munkatársai.

– A fővárosban jelenleg 995 105 fa van a Főkert gondozásában, így a programnak köszönhetően 2019-re ez a szám több mint 1 millió lesz – közölte a pénteki sajtótájékoztatón Persányi Miklós miniszteri biztos. – Ebben nincsenek benne a magánterületeken, az intézmények udvarain álló növények és a főváros területén található erdők sem. Azokkal együtt csaknem 9-10 millió fa él Budapesten, tehát gyakorlatilag minden állampolgárra jut egy.

Fotó: Képszerkesztőség

Persányi Miklós hozzátette, év elején minden kerület polgármesterét megkeresték, hogy felmérjék, az adott városrészben hány fát gondoznak. Kiderült, ebből a szempontból Zugló az egyik leggazdagabb kerület. – Ennek ellenére talán mi voltunk az elsők, akik lecsaptak a program által nyújtott lehetőségre, hogy még több fát hozzunk a városrészbe – mondta Karácsony Gergely polgármester. – Az üres fahelyeket már feltöltöttük, most a fasorok megújítása következik. A Főkert Zrt. munkatársai között külön faápoló és -gondozó szakemberek dolgoznak. Céljuk, hogy minél tovább megtartsanak egy-egy fát, de bizonyos idő után minden növény az élete végéhez ér.

Ilyenkor egészségesebb, fiatalabb, jobban a környezethez illó egyedekre kell azokat cserélni. – Az ember a fát nem magának ülteti, hanem a gyermekeinek és az unokáinak – tette hozzá Szabó József, az idén 150 éves cég, a Főkert Zrt. vezérigazgatója -, ezért remélem, évek múlva büszkék lesznek ránk. Az Egressy út Miskolci és Róna utca közötti szakaszán 109 fát érint a csere. A legtöbb, jelenleg itt álló fa csaknem hetven éves, törzsük és gyökerük is beteg, korhadt. Sok közülük életveszélyes és invazív – azaz egészségre káros, és az őshonos fajtákat kiszorító – egyed.

Fotó: Képszerkesztőség

Helyettük összesen 170 darab új fát – magas kőrist, csörgőfát, platánt, oszlopos kínai nyárfát, pagodafát, illetve ezüst hársot – ültetnek el a Főkert Zrt. és a  Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. munkatársai közösen. Az új, földlabdás fák 16-18 centi törzsátmérőjű, 5-15 év közötti, előnevelt darabok, amelyeket daru emel majd a helyükre.

– Egységesítjük a fasort, és olyan fajokat hozunk az Egressy útra, amelyek bírják ezt a klímát, a városi levegőt, az autókat és az esetleges sózást is – magyarázta Megyeri Szabolcs, Zugló főkertésze, aki hozzátette, független szakértői bizottság vizsgálta meg az útszakaszon álló, összesen 360 darab fát. – Minden egyes beteg, cserére szoruló egyednél tábla jelzi az adatokat, illetve azt, pontosan mi a baja az adott fának.

Zugló Önkormányzata fontosnak tartja, hogy kellőképpen tájékoztassa a lakosságot a hamarosan induló facsere programról, ezért öt napon keresztül, három különböző időpontban információs sétákat szervez. Ezen kívül – a néhány napon belül induló és december elejéig tartó munkálatokkal kapcsolatban – minden adat megtalálható a http://viragzo.zuglo.hu/ oldalon is. A cserére szoruló fákat általában a Főkert Zrt. saját telephelyére szállítják, ahol aprítás után komposzt készül belőlük, de Karácsony Gergely polgármester kezdeményezi a Fővárosnál, hogy az Egressy úti darabokat szociális alapon szétosztható tűzifának megkaphassa a kerület.

A lakossági séták az alábbi helyekről és időpontokban indulnak:

Paskál strand bejárat Egressy tér Róna – Egressy sarok
okt. 23. hétfő 14:00 15:00 16:00
okt. 25. szerda 16:00 17:00 18:00
okt. 28. szombat 14:00 15:00 16:00
okt. 30. hétfő 18:00 17:00 16:00
nov. 2. csütörtök 18:00 17:00 16:00

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb