Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Egységes rendszerben az intézményi energiafogyasztás Zuglóban

Közel 40 zuglói, saját fenntartású intézmény energiafogyasztási adatainak gyűjtése indult el egységes rendszerben idén nyártól a Mérjünk Együtt! néven futó mintaprojekt keretében.

A gáz, villany, víz és távhő számlák adatai, amelyeket az intézmények eddig különféle módon, eltérő rendszerességgel gyűjtöttek és dokumentáltak, mostantól – néhány évre visszamenőleg is – közös adatbázisban, egységes rendszerben gyűlnek. Az adatok feldolgozását pedig az önkormányzat energetikus szakértője végzi egy „Online monitoring platform” nevű szoftver segítségével.

A közös módszertan és az energiamonitoring szoftver segítségével az épületek havi, éves fogyasztása, fogyasztási profilja (vagyis mikor miből mennyi fogy) mérhetővé, összehasonlíthatóvá válik, a grafikus megjelenítés pedig még egyértelműbbé, látványosabbá teszi az adatokat.

MIRE JÓ EZ?

  • A felelős energiagazdálkodás és az átláthatóság alapköve, hogy pontos helyzetképünk legyen a fogyasztásokról, hiszen az önkormányzat közpénzből gazdálkodik, ebből fizeti a számlákat.
  • A folyamatos nyomon követés és az adatok vizualizációja segít az esetleges hibák észlelésében. Ha például valahol elromlik az automatikus hőszabályozó vagy rejtett csőrepedés van, az kiugróan magas fogyasztást eredményezhet, amit így az önkormányzat időben észlel, és beavatkozhat.
  • Ezek az adatok az energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházások előkészítéséhez is szükségesek, és segítenek a beruházás eredményességének mérésében.
  • Az energiafogyasztási adatok, profilok ismeretben az önkormányzat versenyeztetheti az energiaszolgáltatókat, és akár a jelenleginél kedvezőbb szolgáltatási szerződést köthet.
  • Nem utolsó sorban pedig az önkormányzat saját, klíma és energia területen kitűzött stratégiai céljait is visszaigazolhatja, korrigálhatja.

 

PROFI SEGÍTSÉG, NEMZETKÖZI ÉS HAZAI TAPASZTALATOKKAL

A mintaprojektben használt szoftvert, amit a GreenDependent Intézet   Compete4Secap projektje keretében dolgozott ki, számos európai és hazai önkormányzat nagy megelégedéssel használja.

A zuglói egységes adatgyűjtésben 2021-22-ben a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, a Polgármesteri Hivatal, a Cserepesház intézményei, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft., valamint a kerületi óvodák és bölcsődék vesznek részt.

A terv az, hogy a jövőben minden intézmény és a gépjárműflotta fogyasztási adatait egységes rendszerben, naprakészen, könnyen és gyorsan átlátható módon kezelje az önkormányzat.

Az energetikai adatok gyűjtése az ENES-CE Zuglói Energiaközösségi Akciók  projekt részeként valósul meg. Az európai együttműködési projekt célja, hogy a települési energiagazdálkodási célkiűzéseket az érintett szereplőket, vagyis a lakosságot, helyi cégeket bevonva valósítsa meg.

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb