Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Felkészítést tartottak az E-Co Housing programban résztvevőknek

Újabb állomásához érkezett az önkormányzat E-Co Housing programja, a Mexikói úton épülő társasház leendő lakói ugyanis szeptember és október közepe között egy intenzív felkészítésen vettek részt. A Habitat for Humanity Magyarország által koordinált munkacsoport két teljes hétvégén és több hétköznapon találkozott, és beszélgetett a családokkal.

A felkészítésbe bevonták a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztikai Tanszékét, az ABUD Építészirodát, a Periféria Közalapítványt, utcajogászt, illetve a Magyar Természetvédők Szövetségét is.

Szegfalvi Zsolt, a Habitat ügyvezető igazgatójának közlése szerint a felkészítés három pilléren alapult, egyrészt a közösségépítésen, másrészt a gazdasági és jogi kérdések tisztázásán, harmadrészt pedig a fenntarthatósági ismeretek átadásán. A tapasztalat pedig az volt, hogy jó közösség van kialakulóban.

A szervezők október 22-én a körzet önkormányzati képviselőjét, Bitskey Bencét is meghívták a felkészítő tréningre. Az önkormányzat kulturális tanácsnoka elmondta, maga is izgatottan és kíváncsian várja a zuglói „okosház” átadását, és bízik benne, hogy az itt letelepedő 14 család mintát nyújt majd a többi társasház számára is a közösségi összefogásból.

E-Co Hounsing felkészítő oktatás illusztráció

A Mexikói úti önkormányzati társasház lakóit 517 pályázó közül választották ki. A nyertes 14 családnak azonban vállalnia kellett, hogy a beköltözést követően iránymutatónak tartja a közösségi együttélés szabályait. Ennek elősegítését szolgálja majd, hogy a ház lakói több dolgot – kertet, kerékpárokat, mosógépeket és egy 50 m2-es helyiséget is – közösen fognak használni.

A lakók felkészítése az október 22-23-i hétvégén véget ért. Ezt követően azonban lesznek még alkalmak, amikor a lakók találkozni tudnak majd egymással, a beköltözés pedig várhatóan 2023 nyarán vagy őszén lesz.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb