Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Föld napja Zuglóban: napirenden a Rákos-patak

A Rákos-patak élővilágának és környezetének fejlesztési elképzeléseiről is szó volt a Föld napja alkalmából rendezett előadáson a Zuglói Civil Házban szerdán. 

A zöldfelületek szerepe a városban címmel szervezett programon a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója, építészek és tájépítészek beszéltek arról, hogyan lehet minél több zöldövezetet kialakítani egy városban.

A Rákos-patak fejlesztési terveiről Besenyei Balázs építészmérnök beszélt, aki tagja annak a csapatnak, amely tavaly nyerte meg az EUROPAN pályázatot Párizsban. Mint mondta, azt szeretnék, hogy kevesebb autó közlekedjen a patak környékén, ugyanakkor több bicikliút épüljön.

Barta Ferenc, Zugló főépítésze hangsúlyozta: a kerületvezetés célja a Rákos-patak vízminőségének, környezetének helyreállítása. Ehhez azonban először hatástanulmányt kell készíteni. A zuglói képviselő-testület legkésőbb júniusban szavaz arról, hogy elkészülhet-e a dokumetnum.

A rendezvény vendégei voltak Tóth Csaba országgyűlési képviselő, Szabó Rebeka, Hajdu Flórián és Rozgonyi Zoltán alpolgármesterek.

Szabó Rebeka alpolgármester a Föld napjáról:

A rendszerváltás évében ünnepeltük meg először a Föld Napját április 22-én. 25 év telt el azóta, és érdemes számot vetni arról, hogy mit végeztünk azóta, hogy közeledünk-e a Föld és az emberiség harmonikusabb egymás mellett éléséhez, vagy éppen távolodunk tőle.

A 90-es években összeomlott a szocialista nagyipar, és ettől is lényegesen javult a levegő és a élővizek minősége. Ma már szinte mindenhol van szennyvízcsatorna, és a hulladékunk is szigetelt lerakókba megy (az Illatos úti helyzet szerencsére kivételesnek számít). Európai mércével nézve a természetvédelemnek egy magas szintje alakult ki, bár mostanában komolyan kell aggódni a nemzeti parkok védett területeiért.

Nagyon komoly eredményeket értünk el, mégsem lehetünk teljesen nyugodtak. Hiába gyűjtjük a hulladékot szelektíven, ha egyre többet fogyasztunk. Hiába termelünk áramot napkollektorral, ha egyre több áramra van szükségünk. Sokkal mélyebb beavatkozásokra van szükség, ha nem akarjuk teljesen felélni a Föld erőforrásait. Globális értelemben nagyon aggasztó jelenségeket lehet megfigyelni, a klímaváltozástól a biodiverzitás drámai csökkenéséig.

Fontos, hogy ezekkel tisztában legyünk, és a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” gondolat jegyében kezeljük a helyi problémákat. Szigetelni kell a házainkat, le kell cserélni a kazánjainkat, át kell szállnunk a tömegközlekedésre vagy a kerékpárra, használni kell az új infokommunikációs eszközöket és még hosszan lehetne sorolni. Egy család is sokat tehet a környezet védelméért, még ha nincs is olyan anyagi helyzetben, hogy környezetbarát eszközöket vásároljon.

Az önkormányzat célja, hogy segítse a lakosságot a környezetkímélő életmód megvalósításában. A komposztprogrammal, a közintézmények energetikai felújításával, a zöldterületek fejlesztésével mind ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy az itt élő emberek életminősége egyre jobb legyen és emellett a környezeti szempontok is érvényesüljenek.

Zöld és egyre zöldebb Zuglót szeretnénk kialakítani. Ezzel tartozunk választóinknak és természetesen unokáinknak is. Egy sokkal jobb, élhetőbb kerületet, várost, világot szeretnénk örökül hagyni, mint amit mi kaptunk elődeinktől.

Ehhez mindenki ötleteire és segítségére szükség van!

Szabó Rebeka

alpolgármester

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb