Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Így védekezhet a kullancsok ellen

Az apró vérszívók több betegséget is terjesztenek, ráadásul nemcsak a kifejlett állat, hanem annak lárva és nimfa állapota is veszélyes, ezért kiemelten fontos a megfelelő védekezés.

A kullancs lárvája és nimfája az aljnövényzetet kedveli, előbbi 15, utóbbi 40 centiméteres magasságban található meg többnyire, míg a kifejlett állat csaknem másfél méter magasra is felmászhat. Több betegséget is terjesztenek, a két legveszélyesebb a Lyme-kór és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, az encephalitis. A Lyme-kórt baktérium okozza, és antibiotikummal kezelik, az agyvelőgyulladás ellen pedig van védőoltás. Ezt érdemes már a szezon előtt, télen beadatni.

A már a testbe fúródott állat kiszedéséhez nem feltétlenül kell szakember segítsége. “Fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsuk az állatot. Ezt az erre alkalmas csipesszel vagy kanállal tehetjük meg úgy, hogy ne nyomjuk össze a potrohát. A kullancs beszakadt részei úgy viselkednek, mint a szálka” – magyarázta a Zuglói Lapoknak Dr. Orosz Zsuzsanna, a Fővárosi Kormányhivatal XIV. kerületi tisztiorvosa.

Mint mondta, sokszor azért nem vesszük észre a csípést, mert a kullancs nyálában véralvadásgátló és érzéstelenítő van. “Kiránduláskor érdemes befújni magunkat, és a ruhánkat is a különböző riasztószerek egyikével, utána pedig alaposan át kell nézni a testhajlatokat” – hangsúlyozta. Dr. Orosz Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy a vérszívókat a háziállatok is bevihetik a kertekbe, a kullancsok pedig később több ezer petét is lerakhatnak.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb