Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kompenzáció nincs, ami alkotmányellenes

Eredménytelenül zárult a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) és a kormány egyeztetése a koronavírus-járvány miatti elvonások kompenzálásáról – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester, a BÖSZ elnöke az eseményt követő sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely kiemelte: négy követeléssel érkeztek az egyeztetésre.

A 25 ezer főnél kisebb településekhez hasonlóan a kormány minden önkormányzatnak különalku nélkül, automatikusan adja meg a kompenzációt.

A kormány szűntesse meg az ingyenes parkolást, mert az káoszt okoz a városban, az önkormányzatoknak pedig további pénzügyi terhet jelent.

A kabinet vonja vissza a válság idején hozott, kizárólag az ellenzéki kerületeket sújtó döntéseit.

A kormány az Európai Unió előírásainak megfelelően az önkormányzatok bevonásával folytasson széleskörű egyeztetést a helyreállítási alap felhasználásáról.

Karácsony Gergely a tárgyalás eredményéről szólva kijelentette: azon ígéreten kívül, hogy a kabinet minden kerületi önkormányzattal külön fog tárgyalni, semmit sem kaptak. Illetve kaptak egy jegyzetfüzetet és egy tollat. A főpolgármester hangsúlyozta, partnerek a további egyeztetésben, azonban tart attól, hogy a külön alkuk során lesznek egyenlőbbek az egyenlőknél, és a kormány leszalámizza a fővárosi önkormányzatokat.

Soproni Tamás Terézváros polgármestere, a BÖSZ elnökségi tagja azt mondta: válsághelyzetben a partnerség lenne a legmegfelelőbb a kormány és az önkormányzatok között.  A kabinet viszont más utat választott, pedig nem a polgármesterektől, hanem a fővárosi szolgáltatásoktól és az emberektől veszi el a pénzt. Amit kivesz a kormány például a VI. kerület zsebéből, az megegezik az óvodák, bölcsődék, egészségügyi és szociális intézményekre jutó éves összeggel.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, a BÖSZ elnökségi tagja arról is beszélt, hogy az egyeztetésen nem csak kértek, de kérdeztek is. Többek között az is megkérdezték, hogy az eddigieken túl miben segíthetnek, mert a válság alatt az önkormányzatok szerepe felértékelődött, ugyanis helyhatóságok állnak közvetlen kapcsolatban az emberekkel, a lakosság azokat keresi fel a problémáival.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb