Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Legendák között a BVSC-s úszó

Az úszók százhalombattai rövidpályás országos bajnokságán harmadik alkalommal iktattak be új tagokat a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába.

A hat idei híresség egyike a kétszeres Európa-bajnok, olimpiai- és világbajnoki érmes Gyarmati Andrea volt, aki fiatalságának jelentős részét a Szőnyi úti uszodában töltötte. A kiváló úszó szinte az anyatejjel együtt szívta magába a sport szeretetét. Édesanyja az olimpiai bajnok úszó, Székely Éva, míg édesapja a szintén olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezső volt. Andrea 1959-ben kezdett úszni a BVSC-ben, mely klub színeiben 1967-69 között három junior Európa-bajnoki címet és felnőtt országos bajnokságot nyert.

Nem csoda, hogy 16 évesen már tagja volt az úszóválogatottnak. 1969-ben igazolt a Ferencvárosba, legnagyobb sikereit már zöld-fehér színekben érte el. A hetvenes években a magyar úszósport egyik meghatározó egyénisége volt, 100 és 200 méteres pillangóúszásban, illetve háton 28-szor nyert országos bajnoki címet, 15 alkalommal Európa-, egyszer pedig világrekordot állított fel.

1970-72 között háromszor is az év női sportolójának választották. 1972-ben a müncheni olimpián a 100 méteres pillangóúszás középdöntőjében világcsúcsot úszott, a döntőben azonban rosszul rajtolt, és végül harmadik lett. Pályafutását befejezve gyerekgyógyászként, ortopédus szakorvosként és háziorvosként dolgozott. Jelenleg is házi gyermekorvos a Péterfy Sándor utcában.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb