Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Lezárult az E-Co Housing projekt, kezdődhet a program

Október 31. a meghosszabbított határideje a zuglói Több mint lakóház (E-Co Housing) projektnek. A zuglói önkormányzat, illetve azok a partnerek, amelyek részt vettek a pályázat kidolgozásában és kivitelezésében, október 27-én online zárókonferenciát tartottak.

Az eseményen Horváth Csaba polgármester azt mondta, Zugló a lakhatási válság kezeléséhez mind fizikai, mind szociális szempontból egy innovatív beruházással tudott hozzájárulni. “Ez egy olyan beruházás, amely valóban több mint egy lakóház. Bár a terveket a gazdasági helyzet miatt módosítani kellett, a célok változatlanok maradtak: valódi szociális problémákat kellett megoldanunk, az épületnek zöldnek kellett lennie, és egy új közössség létrejöttét is elő kellett segítenünk” – közölte a kerület vezetője.

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, Zugló korábbi alpolgármestere szerint is fontos mérföldkő ez a konferencia a kerület életében. Azt hangsúlyozta, hogy a projekt azért jelentős, mert minden problémára megoldást nyújt.

A zuglói önkormányzat 2017 végén jelentkezett az Európai Unió Urban Innovative Actions programjára, amelyre egész Európából 184 pályázat érkezett, de ebből csak 22 részesülhetett összesen 371 millió eurós támogatásból. A 22 nyertes között egyetlen közép-európai nyertesként Zugló is ott volt, amely a felkínált lehetőségek közül a lakhatás témakörben dolgozott ki egy innovatív megoldást.

Az eredeti terv egy önkormányzati tulajdonú telken egy 27 lakásos társasház építése volt, ám az építési anyagok rendkívüli drágulása miatt többször is módosítani kellett a terveket. Ez egészen addig tartott, míg az önkormányzat lemondott az új ház építéséről, és a pályázati forrásokat egy meglévő ingatlan felújítására fordította (emiatt is csúszott még egy évet program). Ennek ellenére a Mexikói út 11/b szám alatt felújítandó közel százesztendős bérház minden tekintetben példaértékű beruházás lesz. Ez ugyanis nemcsak egy felújított, XXI. századi körülményeket nyújtó épület lesz, hanem egy okosház is, amely a kor minden követelményének, energiatakarékosságnak, mérésnek, ellenőrzésnek meg tud felelni.

Emellett a projekt egy újfajta közösség kialakítását is magában foglalja, emiatt a lakókat is pályázat útján választották ki a 14 lakásra, illetve a felkészítésük is megtörtént a közös életre.

Szegfalvi Zsolt, a projektben koordinátori szerepet betöltő Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a programot kimondottan erre a házra dolgozták ki, de több elemét más kerületek is újrahasználhatják.

E-Co Housing bejárás

Egy nappal a zárókonferencia előtt Zuglóba érkezett Camille Degryse, az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) munkatársa, hogy tájékozódjon a projekt helyzetéről. Az építkezés helyszínén Horváth Csaba polgármester, Rózsa András, alpolgármester, Szabó Rebeka, országgyűlési képviselő, volt zuglói alpolgármester, valamint a projekt partnereinek képviselői tartottak részletes beszámolót. A megbízott nagyra értékelte Zugló kitartását, és hogy a városvezetés a nehézségek ellenére sem lépett vissza a program megvalósításától, hanem egy mindenki számára elfogadható megoldást talált.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb