Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nem szégyen és szükséges kibeszélni a veszteségeinket

Válás, haláleset, munkahely elvesztése, barátság megszakadása – ezek feldolgozása elhúzódó, gyakran hónapokig tartó folyamat, a segítségkérés pedig egyáltalán nem szégyen.

A Zuglói Egészségfejlesztési Iroda által szervezett Veszteségeink és megküzdés című ingyenes előadáson az elmélet mellett gyakorlati segítséget nyújtott Révész Renáta Liliána pszichológus, gyászterapeuta. – A veszteségekben közös, hogy mindegyik egy krízis, ami sokszor traumával indul, aminek feldolgozása stresszel járó folyamat. A nagy traumákat nem lehet egy-két hét alatt feldolgozni, hiszen alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez – magyarázta a szakember a február 17-i programon. A pszichológus azt is hozzátette, nagyon sokat segíthet a mozgás és a relaxáció. Azt mondta, az elvonulás is érthető, ugyanakkor muszáj kijönni a krízisből, nagyon fontos kapaszkodni a meglévő kapcsolatokba, barátokba.

A Cserpesházban megtartott előadáson elhangzott, hogy a gyászolókat, valamilyen veszteséget elszenvedőket általában sokan szeretnék segíteni, de nem használnak az Engedd el!, vagy a Legyél túl rajta! felszólítások. Sokkal hasznosabb, ha a családtagok, barátok, ismerősök kirándulni, színházba, uszodába, sétálni, moziba hívják a krízishelyzetben lévőket.

A Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZEFI) korábban két gyászfeldolgozó csoportot is indított. Szécsi Emese, a ZEFI vezetője azt mondta, azt tapasztalták, az emberek nem beszélik ki a problémáikat, éppen ezért szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem szégyen, ha valaki segítséget kér.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb