Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nemcsak a járvány, de a kormányzati megszorítások miatt is rendkívül nehéz év elé néz a kerület

Zugló vezetése online sajtótájékoztatón mutatta be a kerület 2021. évi költségvetését, amelynek bevételi és kiadási főösszege egyaránt 40,8 milliárd forint. Horváth Csaba polgármester bejelentette, hogy a megszorítások ellenére is megvédték Zugló szociális vívmányait, a választott funkciót betöltők pedig a szolidaritás jegyében vállalták, hogy a járvány miatti vészhelyzet végéig illetményük 20 százalékkal csökkenjen.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) kiemelte, 2021 nemcsak a járvány, hanem a kormányzati megszorítások miatt is rendkívül nehéz évnek ígérkezik. Éppen ezért az idei büdzsében a megszorítási kényszer, a szociális biztonság fenntartása és a megkezdett fejlesztések folytatása kap prioritást.

Megmaradnak a szociális juttatások 

A polgármester rámutatott, hogy a költségvetés tervezése során kiemelt figyelmet fordítottak az óvodákban, bölcsődékben és szociális intézményekben dolgozók bérkompenzációjára bevezetett Zugló-pótlék és a szociális juttatások megtartására.
Horváth Csaba arról is beszélt, hogy a költségvetésben új elemként szerepel a Zugló Védelmi Alap, amelybe azok a pénzek kerülnek, amit a kerület követel a kormánytól a járvány miatti elvonások kompenzálására.
A polgármester bejelentette, a járvány miatti vészhelyzet végéig 20 százalékkal csökkentik a polgármester, alpolgármesterek, képviselők, bizottsági tagok és elnökök, valamint az önkormányzat gazdasági társaságai felügyelőbizottsági tagjainak és elnökeinek illetményét.

Nem állnak le a fejlesztések

Az alpolgármesterek és a lakásügyi tanácsnok arról tájékoztattak, hogy a szakterületükön az eddigi vívmányokból mit sikerült megőrizni, illetve hol milyen előrelépés várható.

Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP): a költségvetési tárgyalások során a szocialista frakció mindent megtett annak érdekében, hogy az általuk korábban kezdeményezett biztonságos, fejlődő, gondoskodó és zöld Zugló program tovább folytatódjon.
Horváth Zsolt alpolgármester (DK): annak ellenére, hogy sportra idén 20 százalékkal kevesebb jut, sikerült elérni, hogy a nyári táboroztatás ebben az évben is folytatódjon.
Rózsa András alpolgármester (Momentum): az Egészséges Budapest Program keretében tavaly elindult orvosirendelő-felújítás az idén is folytatódik.
Szabó Rebeka alpolgármester (Párbeszéd): továbbra is biztosítottak a szociális és köznevelési intézmények működési feltételei, a legjobban rászorulók az idén is megkapják a támogatásokat. A környezetvédelmi fejlesztésekből sajnos vissza kellett venni, de a Rákos-patak kijelölt szakaszának revitalizációját befejezik.
Vida Attila képviselő, lakásügyi tanácsnok (LMP): a lakásgazdálkodás 2020-ban megkezdett konszolidációját a kormányzati megszorítások ellenére is folytatják. A tervek szerint 2021-ben 100-120 lakhatatlan lakást tesznek lakhatóvá és adnak át a rászorulóknak.

A költségvetés főösszegei

A képviselő-testület Zugló 2021-es bevételi és kiadási főösszegét egyaránt 40,8 milliárd forintban állapította meg. A költségvetés 34,9 milliárd forintos bevétellel és 38,6 milliárdos kiadással számol. Ennek alapján a büdzsé hiánya 3,7 milliárd forint. A testület a hiány finanszírozásának nagyobb részét a 2020-as költségvetés maradványából oldja meg, de szükség lesz értékpapír-értékesítésre, valamint az államháztartáson belüli megelőlegezés felhasználására is, amelynek visszafizetését külső finanszírozásból fedezi.

Bevételek 

A kerület jövedelme a korábbiakhoz hasonlóan 2021-ben is a központi támogatásból, az adó-, a működési, a felhalmozási és a finanszírozási bevételekből származik. A központi költségvetésből Zugló 15,5 milliárd forintra számít. Az adókból és egyéb közhatalmi bevételekből 11,3 milliárd forint az előirányzat. A járvány jelentette vészhelyzet miatt hozott kormányintézkedések kapcsán az idei büdzsé 400 milliós gépjárműadó, 2,2 milliárdos iparűzési adó, 310 milliós építményadó, 134 milliós idegenforgalmi adó és 412 milliós parkolási bevétel kiesésével számol.  A tervezet továbbá 2021-ben 5,3 milliárdos működési bevétellel és 1,8 milliárd forintos felhalmozással kalkulál.

A költségvetésből az is kiderül, hogy az önkormányzat a sikeres pályázatainak köszönhetően idén is jelentős fejlesztési forrásokhoz jut. A kerületnek az Európai Uniótól elnyert, folyamatban lévő projektjeiből 2021-ben 1,1 milliárd forintos bevétele származik.
Ezen túlmenően a büdzsé a finanszírozási bevételek és kiadások között egyaránt kalkulál likviditási hitel átmeneti igénybevételével, amelynek összege 2 milliárd forint.
A költségvetés számol még 6,6 milliárd forintos kormányzati kompenzációval, amelyet beérkezése esetén az elmaradt feladatok és beruházások megvalósítására fordítanak.

Kiadások

Zugló ráfordításainak legnagyobb részét a működési kiadás teszi ki, ami 2021-ben várhatóan 33,2 milliárd forint lesz. Ebbe a kategóriába tartoznak egyebek mellett a személyi juttatások, a dologi kiadások, illetve támogatások, valamint az ellátottak pénzbeli juttatásai.
A kerület 2021-ben köznevelési feladatokra 6,8, szociális ellátásra 3,6, egészségügyi ellátásra 4,4, településfejlesztésre és üzemeltetésre 4, igazgatási feladatokra 2,6, míg lakás- és vagyongazdálkodásra 7 milliárd forintot fordít. Az önkormányzat idén közművelődésre 280,1,  sport- és ifjúsági célokra 169,3, közbiztonságra 750,7 millió, nemzetiségekre 20,6 millió forintot használhat fel.
Zugló Önkormányzata 2021-ben felújításra 3,5 milliárd, míg beruházásra 1,4 milliárd forintot tervezett be. Ezen túlmenően a büdzsében felhalmozási kiadásokra 5,2 milliárd, míg finanszírozási kiadásokra 12,2 milliárd forint áll rendelkezésre.


Küzdelem a 10 milliárdos megszorítások ellen

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A 2021-es költségvetés legfőbb célja, hogy az önkormányzat a kormányzati elvonások ellenére is megvédje a szociális vívmányait, és folytatódjanak a fejlesztések – tájékoztatta lapunkat Horváth Csaba, Zugló polgármestere.

– Az elmúlt év az önkormányzat eddigi legnehezebb éve volt, de az idei sem ígérkezik könnyebbnek a járvány és főként a kormányzati megszorítások miatt. Tavaly az önkormányzat számos olyan feladatot látott el, amely a kormány kötelessége lett volna. Ezt azért tette, mert a kerület vezetése felelősséget érez az itt élőkért, és kötelességének tartja, hogy segítse a kerület lakóit – fogalmazott Horváth Csaba.

– Ezért határoztunk úgy, hogy Zugló iránti szolidaritásunk jeléül a járvány miatti vészhelyzet végéig 20 százalékkal csökkentjük a polgármester, alpolgármesterek, képviselők, bizottsági tagok és elnökök, valamint az önkormányzat gazdasági társaságai felügyelőbizottsági tagjainak és elnökeinek illetményét – fejtette ki Horváth Csaba, hozzáfűzve: ez a fizetésmérséklés megegyezik a kerületet érintő kormányzati megszorítások mértékével, és az így befolyt összeget kerületi célok megvalósítására használják fel.

– Az elmúlt hónapokban az MSZP, Párbeszéd, DK, Momentum és LMP alkotta koalíció egy konszenzusos költségvetést dolgozott ki – közölte a polgármester, megjegyezve: ez biztosítja, hogy a zuglóiak a lehető legkevesebbet érezzenek a kormányzati megszorítások káros hatásából. A döntéseknél a szociális biztonság fenntartása és a fejlesztések folytatása volt a legfontosabb szempont. A városvezető arra is kitért, hogy az ellenzéki képviselők nem minden egyeztetésen vettek részt, és amikor jelen voltak sem tettek hozzá érdemben a tervezethez.

– Jelentős eredménynek tartom, hogy az óvodákban, bölcsődékben és szociális intézményekben dolgozók bérkompenzációjára bevezetett Zugló-pótlékot továbbra is folyósítani tudjuk, és a rászorulók is részesülhetnek a szociális juttatásainkból – emelte ki a polgármester. A tavalyi és az idei kormányzati megszorítások összességében 10 milliárd forint veszteséget okoztak Zuglónak. Horváth Csaba reményét fejezte ki, hogy a kormány ezt legalább részben kompenzálja, ezért is került be az idei költségvetésbe új elemként a Zugló Védelmi Alap, amelynek mértékét 6,6 milliárd forintban határozták meg. Ide kerülnek majd azok a pénzek, amelyeket a kabinet utal Zuglónak a járvány alatti elvonások kompenzálására.

– Ezt a kormányintézkedések miatt elmaradt feladatok és beruházások finanszírozására fogjuk fordítani – tette hozzá a polgármester.


Minimális összeg jut az óvodák, bölcsődék felújítására

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A kormány jelentős összegeket von el a kerülettől, ezért kevesebb pénz jut fejlesztésekre, karbantartásra, új beruházások pedig idén biztosan nem kezdődhetnek el. Hajdu Flórián alpolgármester hangsúlyozta, az MSZP-frakció mindent megtett annak érdekében, hogy folytatódhasson a Gondoskodó, Zöld, Fejlődő és Biztonságos Zugló program.

Erőfeszítéseik ellenére ebben az évben ugyan korszerűsítik, de nem bővül a térfigyelőkamera-hálózat, pedig a rendszer az elmúlt időszakban csaknem duplájára bővült. – Kevesebb forrás jut fejlesztésekre, közterületi karbantartásokra, intézményi felújításokra – sorolta a gazdálkodásért felelős alpolgármester. – Bármennyire is szerettük volna, nem tudjuk olyan ütemben folytatni a Zelk Zoltán Programot, mint ahogyan korábban elkezdtük. A program keretében újultak meg például az óvodák és bölcsődék. Nyílászárókat cseréltünk, korszerűsítettük a fűtéshálózatot, felújítottuk a tetőt, a tetőszerkezetet, udvari játszóeszközöket, ivókutakat, párakapukat telepítettünk. Ezekre minimális összeg jut idén – magyarázta.

Hajdu Flórián rámutatott arra is, hogy bár egyes szociális támogatások keretei csökkennek, igyekeztek minden támogatási formát megtartani annak érdekében, hogy segíteni tudják a nehéz helyzetbe került zuglóiakat.

Jóllehet idén nem lesznek új beruházások, a már megkezdett munkákat befejezik. Folytatódik az orvosi rendelők felújítása, a Rákos-patak revitalizálása, valamint a Varsó utca és Thököly út találkozásának teresítése és zöldfelület-bővítése.


Bizonytalan a gyerekek táboroztatása

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Amennyiben a veszélyhelyzeti intézkedések megengedik, a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft. idén is megszervezi népszerű nyári táborát, de az elvonások miatt biztosan nem tudnak annyi gyereket fogadni, mint az előző években. A Mogyoródi úti sportpályán pedig akkor lesznek fejlesztések, ha a cég bevételei lehetővé teszik.

Horváth Zsolt (DK), az intézményrendszer hatékonyságának javításáért és a sportért felelős alpolgármester lapunknak elmondta, hogy a kft. ebben az évben 20 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhat, emiatt a kicsik táboroztatása ugyan nem került veszélybe, de csak csökkentett létszámban tudják fogadni a gyerekeket, már amennyiben a járványhelyzet megengedi. Az alpolgármester tudatta azt is, ha a testület is elfogadja, értékesítenék a csíkszeredai ingatlant, amelynek bevételét az óbudai régi gyerektáborra költenék.

A Mogyoródi úti sportpálya fejlesztése a bevételeken múlik: ha a befolyó bérleti díjak engedik, akkor várható változás, egyébként csúszik a nagyobbaknak kialakítandó játszótér, a felnőttkondipark felújítása, az eszközök cseréje, a területrendezés, a füvesítés. – A nagyrendezvényekre is kevesebbet költhetünk, csakúgy, mint a testvérvárosi kapcsolatok ápolására, a szabadtéri sporttevékenységekre. És bár létre tudjuk hozni az ifjúsági önkormányzatot, eredményeket csak később tudunk felmutatni – részletezte Horváth Zsolt.


Drasztikusan csökkent a ZESZ működési költsége

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A jelenlegi helyzetben a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) minimális működése biztosított, de drasztikusan le kellett csökkenteni a költségeket – tudtuk meg Rózsa András (Momentum) alpolgármestertől.

– A jelenlegi helyzetben fontos lenne, hogy év közben találjunk bevételt a finanszírozásra, mert az jelenleg kritikus, semmilyen személyi vagy dologi fejlesztés nem tervezhető – hangsúlyozta a költségvetésért, az egészségügyért, a közlekedésfejlesztésért és a lakásügyért felelős alpolgármester. – Az orvosi fizetésemelés önmagában dicséretes, de azt az egészségügyi szakdolgozókra nem terjesztették ki, ami jelentős bérfeszültséget is generál, így nehéz lesz megtartani a szakdolgozói gárdát. Ráadásul a béremelés többletköltségét a kerületnek kell fizetnie úgy, hogy közben forrásokat vontak el, és növelték a szolidaritási adót. Nem tudunk pluszforrást biztosítani az üres szakdolgozói helyek betöltésére – folytatta Rózsa András.

Az önkormányzati bérlakások felújítására is minimális összeg áll rendelkezésre – csak akkor újulhatnak meg, ha a használaton kívüli, gazdaságosan nem felújítható lakásokat vagy a már bérelt lakásokat eladja a kerület.

A mobilitási terv elkészítésére idén nem lesz fedezet, pedig az olyan hosszú távú közlekedési koncepciót adna Zuglónak, amivel az önkormányzat választ adhatna a kerületet sújtó közlekedési problémákra.

Rózsa András azt is elmondta, hogy idén először sikerült közösségi költségvetést biztosítani. Ez azt jelenti, hogy minden egyéni önkormányzati képviselő egy-egy millió forintos keretből gazdálkodhat, amelyből körzetében kisebb javításokat, fejlesztéseket (például padkihelyezés) hajthat végre.


Megtartjuk a minimumjövedelmet

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A milliárdos elvonások miatt sokkal kevesebb pénz marad a nehéz helyzetben élő, támogatásra szoruló zuglóiak segítésére, továbbá a kerület intézményeinek költségvetése is lecsökkent idén. Környezetvédelemre pedig szinte semmi sem jut.

Az önkormányzat egyik legfontosabb szolgáltatását a lakosság felé a szociális és köznevelési intézményein keresztül nyújtja – magyarázta Szabó Rebeka (P) a társadalompolitikáért és a környezetvédelemért felelős alpolgármester. – Ezek működési feltételeit sikerült megőriznünk, különös tekintettel az emberi munkaerő megtartását biztosító Zugló-pótlék megőrzésére, de emellett a szociális intézmények (bölcsődék, idősgondozás, családsegítő) 8 százalékkal, az óvodák pedig 13 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint tavaly. A lakosságnak juttatott szociális támogatás is megmarad, így idén is lesz minimumjövedelem, fűtés- vagy gyógyszertámogatás, de ezek teljes keretösszege százmillió forinttal csökkent. A szükséges pluszkeretet céltartalék formájában igyekszünk biztosítani – világította meg a helyzetet az alpolgármester.

A klímaválság idején a környezetvédelmet, a fenntarthatóságot, az energiahatékonyságot célzó rendkívül fontos fejlesztések nagyrészt nem valósulhatnak meg. – A Rákosmezei tér felújítása vagy a kutyafuttatók fejlesztése is csak akkor történhet meg, ha az önkormányzat év közben megfelelő pluszbevételhez jut. Jó hír azonban, hogy a költségvetést sikerült úgy összerakni, hogy a Rákos-patak már korábban betervezett revitalizációja idén megvalósul – sorolta Szabó Rebeka.


Kevesebb lakás újul meg

Fotó: Balogh Róbert

A kormányzati elvonások miatt a tervezettnél jóval kevesebb önkormányzati lakás újulhat meg 2021-ben, sőt a „második esély” program is veszélybe került.

Az önkormányzat tavaly megkezdett bérlakás-gazdálkodási konszolidációja jelentősen módosult. Azt tervezték, hogy idén felújítják a leromlott, lakhatatlan lakásokat. Vida Attila (LMP) önkormányzati képviselő, lakhatásügyi tanácsnok elmondta, hogy ez csaknem 160 lakást jelent. – A brutális kormányzati elvonások és egyéb büntetőintézkedések következtében ennek csupán kétharmadára lesz lehetőségünk, így a többi továbbra is üresen marad, miközben tetemes költségbe kerül. Ezért előreláthatóan ennyivel kevesebb szükséglakást tudunk lecserélni, szanálandó lakásban lakó bérlőnek másik lakást biztosítani, a zuglóiakért, a köz szolgálatában tevékenykedő egészségügyi, óvodai, bölcsődei, hivatali dolgozóknak, rendőrnek, tűzoltónak kedvezményes lakhatást nyújtani – vázolta a kialakult helyzetet Vida Attila.

A képviselő rávilágított, hogy a konszolidáció kapcsán elindított „második esély” program is veszélybe került. A tervek szerint a jelenleg nem vagy csak részben fizető közel hétszáz önkormányzati lakás bérlőinek – amennyiben együttműködnek – nyújtottak volna segítséget, hogy rendezni tudják a fennálló tartozásukat, egyben megőrizhessék a fedelet a fejük felett.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb