Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Önállóan is beavatkozhatnak az önkénteseink

Ismét elnyerte a legmagasabb szakmai minősítést a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagozataként működő Zuglói Önkéntes Tűzoltóság. Azt a minősítést, amely a katasztrófavédelem rendszerében az önálló beavatkozásra is feljogosítja őket. 

Ennek a minősítésnek egyrészt magas technikai, másrészt komoly humán feltételei vannak – mondta Kardos Pál, a szervezet elnöke. – Többek között az, hogy képzett tűzoltók álljanak szolgálatban. A zuglói önkéntes tűzoltók ezeken a vizsgagyakorlatokon bemutatják, hogy adott esetben képesek hivatásos tűzoltók segítsége nélkül is szakszerűen és hatékonyan beavatkozni.

A Zuglói Önkéntes Tűzoltóság 2006-ban alakult, amire az inspirálta őket, hogy akkoriban nagyon sok viharkár volt a kerületben. A csapat eleinte csak műszaki mentéseket végzett, ám 2015-ben a legmagasabb önkéntes tűzoltó szervezeti minősítést megszerezve ma már a katasztrófavédelemben is fontos szerepük van. Leginkább zuglói esetekhez riasztják őket, de mivel Budapesten összesen két ilyen önkéntes tűzoltóság működik, egyéb nagyobb fővárosi káresetek elhárításában is gyakran részt vesznek.

Fotó: Vonderviszt Fülöp

– Az elmúlt öt évben évente 110-120 esetben riasztottak bennünket – mondta Jernei Gábor, az önkéntes tűzoltók parancsnoka –, ennek fele részében önállóan kellett a káresetet felszámolnunk. Az egységünk egy fecskendővel és egy vízszállító járművel rendelkezik, amelyek az Egressy úti hivatásos tűzoltóságon állnak készenlétben. A laktanyában minimum négy önkéntes tűzoltó van egyszerre szolgálatban, ami éves szinten legalább 3000 órányi készenlétet jelent.

Jelenleg 34 önkéntes tűzoltó dolgozik Zuglóban, akiknek a tudására és tapasztalatára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katasztrófavédelmi tanszéke is szívesen alapoz és küldi a szak hallgatóit Zuglóba szakmai gyakorlatra.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb