Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu
október 22. vasárnap, Előd

Pillangó park – közösségi tervezés

Ötletektől a kész tervig

2014-ben Zugló polgármestere arra kötött szövetséget a kerület lakóival, hogy egy olyan közösséget épít, amely megőrzi és gondozza értékeit, védi zöld környezetét, amely gondoskodik polgárairól, ahol jó élni, és érdemes befektetni. Mindez átláthatóan történik, úgy, hogy mindenki nyomon követhesse miből, mennyit, mire költ a kerület vezetése. A fejlesztések tekintetében a fenti törekvések megvalósításhoz legjobb eszköz a közösségi tervezés, melynek során a zuglóiak folyamatosan elmondhatják véleményüket, igényeiket, beleszólásuk van az életüket, hétköznapjaikat érintő beruházások alakulásába és nyomon követhetik a megvalósítást is.

A Pillangó park a Városliget után Zugló második legnagyobb közparkja, melynek megújítása a környék lakóinak visszatérő és jogos igénye volt. A rossz közvilágítás, az elhanyagolt utcabútorok, a közbiztonsági állandó problémaként jelentkeztek minden lakossági fórumon. A Városligetben folyó építkezés is arra ösztönözte a kerület vezetését, hogy induljon el a Pillangó park megújítása, és történjen ez Zugló történetében először közösségi tervezéssel.

2016. április 5. – 1. találkozó
Problématérkép elkészítése

“Egy olyan kerületet szeretnénk, amelyet magukénak éreznek az emberek. Nem az itt élők feje felett döntünk, hanem velük együtt, arra költjük a közpénzt, ami valóban a közösség érdekét szolgálja” – mondta a közösségi tervezés első találkozóján Karácsony Gergely polgármester. Az első közösségi találkozóra a Sylvester János Református Gimnáziumban került sor, ahol a résztvevők a park hiányosságait, a parkhasználat problémáit, ill. a környék lakóinak panaszait gyűjtötték össze, majd ezek kezelésére megoldási javaslatokat is felvázoltak. Az 1. találkozó végére összeállt egy problématérkép, mely a fejlesztési irányok alapját szolgáltatta.

 

2016. április 17. – 2. találkozó
Piknik a Pillangó parkban

Az I. Tavaszi SugárZoo Pikniken már az Év Junior Tájépítésze Díj pályázat Pillangó parkra készített terveivel ismerkedhettek az érdeklődők. A piknikre látogató helyiek megismerkedhettek a pályamunkákkal és szavazhattak is azok közül az általuk legjobbnak ítélt tervre.

 

2016. április 23. – 3. találkozó
Lakossági vélemények, ötletek összesítése

A Sylvester János Gimnáziumban összegyűlt helybéliek kisebb csoportokban összesítették azokat az ötleteket, elképzeléseket, melyek a park felújításával kapcsolatban az 1. találkozó óta megfogalmazódtak. A találkozó során már azok a vélemények, javaslatok is összesítve lettek, melyek az önkormányzathoz időközben e-mailben, vagy a Facebook-oldalon keresztül beérkeztek. A rendezvényen a résztvevők kérésére levelezőcsoport jött létre.

 

2016. május 7. – 4. találkozó
Váratlan nehézségek kezelése

A lakosság körében a közösségi tervezéssel szemben bizalmatlanságot ébresztett az, hogy a tervezési folyamat közepén a Pillangó Tenisz Klub parkoló építésébe kezdett a Pillangó park területén. A lakossági egyeztetésen Karácsony Gergely polgármester, Szokolay Örs polgármesteri főtanácsadó és Beregszászi Csaba, a Tenisz Klub részéről tisztázta a félreértéseket, és minden felmerülő kérdést megválaszolt a parkoló építéséről, és tájékoztatták a lakosságot arról, hogy a tenisz klub érvényes és hatályos engedély alapján építkezik.

 

2016. május 21. – 5. találkozó
Utolsó lakossági egyeztetés a tervek készítése előtt

A tervkészítés előtti utolsó lakossági egyeztetésen a találkozó résztvevői meghatározták a park átépítésének legfontosabb elemeit, azokat a legfontosabb parkelemeket, melyek megvalósítását mindenképpen szükségesnek tartják. A találkozón Szokolay Örs, stratégiai főtanácsadó és Beregszászi Csaba, a Pillangó Tenisz Klub vezetője is ismertette a résztvevőkkel, hogy az utolsó találkozó óta hogyan halad a parkoló építése.

 

2016. december 10. – 6. találkozó
Vázlatterv bemutatása

November végén kérdőívekkel kérte ki az önkormányzat a zuglóiak véleményét a park elkészült vázlattervéről. A vélemények kiértékelését követően került sor a vázlatterv közösségi bemutatására és véleményezésére a Sylvester János Gimnáziumban. “A politikusoknak nem az a dolguk, hogy mindenkinél okosabbak legyenek. Az a feladatunk, hogy a lehető legtöbb ember véleményét meghallgatva – annál is inkább, mert ez közterület és közpénz – olyan dolgokra költsük a pénzt, amik valóban a köz javát szolgálják” – mondta Karácsony Gergely polgármester a tervezési fórumon. A közösségi tervezésen részt vett Várnai László és Lévai Sándor önkormányzati képviselő is, utóbbi a körzet képviselőjeként hangsúlyozta: a Pillangó park megújulása nemcsak a környéken élők, hanem egész Zugló ügye. A jelenlévők négy csoportban mondták el véleményeiket, javaslataikat a projektről, amelyeket a program végén közösen is megbeszéltek.

 

2017. június 10. – 7. találkozó
Végleges terv bemutatása

Egy évvel a közösségi tervezés indulása után lezárult a Pillangó park felújításának tervezési szakasza. Az egyeztetések nyomán született meg a park végleges terve. Az elkészült terveket és a felújítás fázisait, konkrétumait mutatta be Sándor Tamás, a park tervezője a résztvevőknek. Első körben a területrendezés, a sétálóutak kialakítása, a közvilágítás és a közműrendszer kiépítése valósul majd meg. A padokkal és információs táblákkal felszerelt fogadó tér a metrómegálló felőli oldalon kap helyet, innen indul majd a többfelé ágazó fősétány a játszótér, a sportpályák, kutyafuttató irányába. Ezt követően épülne egy új fitnesz- és extrém sportokra alkalmas park, gördeszka-, bmx és pétenque pálya, két pingpongasztal, a Bánki Donát utcával szemközti részen egy burkolatba süllyesztett vízijáték nyugágyakkal és padokkal körülvéve, egy gumiburkolatú futókör és két kutyafuttató is. Megyeri Szabolcs főkertész egy területbejáró séta közben ismertette a növényvilágban várható átalakításokat. Mint mondta, egyelőre úgy tűnik, hogy 94 – elöregedett, beteg, besűrűsödött – fát vágnak ki, és összesen 325 darabot telepítenek. A tervező a park felújításának munkafázisait is ismertette a lakókkal.

A Pillangó park végleges tervét ide kattintva tekintheti meg.

 

2017. szeptember 21.
Képviselő-testületi ülés – előterjesztés a park felújításához kapcsolódó közbeszerzés kiírásáról

A képviselő-testület hosszas vita után elutasította a Pillangó park felújítására vonatkozó előterjesztést. A beruházás közbeszerzésének kiírása ellen érvelő Várnai László képviselő szerint a tervezett beruházás túl drága, ezért módosító javaslatot terjesztett elő a költségek 200-250 millió forintos maximalizálásáról, valamint ezzel összefüggésben a közösségi tervezés – az új költségkeretet figyelembe vevő – folytatásáról. Karácsony Gergely a képviselői felvetésekre reagálva azt mondta: a tervek a környéken élők és a parkot használók bevonásával, közösségi tervezéssel készültek el. A polgármester példaként hozott Budapestről számos olyan parkfelújítást, amely a terület nagysága és a beavatkozás mértéke miatt összevethető a Pillangó parkban tervezett beruházással. Mint mondta, ezek költsége arányos a Pillangó parkban tervezett beruházás büdzséjével. A polgármester az ülésen bejelentette, hogy a közösségi tervezés eredménye miatt nem is tehet mást, mint hogy újra a testület elé viszi az előterjesztést.

Várnai László (CivilZugló) módosító javaslata a Pillangó parkról szóló előterjesztéshez

 

2017. október 12.
A Pillangó park fejlesztési tervének bemutatója

A zuglói képviselőknek és a szakmailag érintett bizottsági tagoknak a Pillangó park tervezője bemutatta a közpark teljes megújítási tervét. Sándor Tamás, az S-TÉR iroda vezetője mellett a terület faállományát érintő tervekről Zugló főkertésze, Megyeri Szabolcs tartott beszámolót.
A tájékoztatón bemutatott prezentációk itt elérhetők:

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.