Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Poldi bácsi is megirigyelné az Ilka utcai udvart

Öt évvel ezelőtt a társasház lakóinak összefogásából megújult az Ilka utca 30. számú ház udvara. A példaértékű összefogásból megvalósult kert azóta is Zugló egyik legzöldebb színfoltja.

 „Az a szép zöld gyep, az fog nekem nagyon hiányozni” – mondogatta Poldi bácsi a legendás Égigérő fű című filmben. Az alkotásnak nem sok köze van Zuglóhoz, de mi mégis találtunk egy kerületi vonatkozását. Az Ilka utca 30. szám alatti háromemeletes, gangos bérház akár Poldi bácsi otthona is lehetne. A népszerű filmben egy kisfiúnak, Misunak jutott az eszébe, hogy az udvart be kellene füvesíteni, az Ilka utcai házban azonban többek közös gondolata volt. Az egyikük, Muhari Rita elmesélte, hogy a lakók 2014-ben garázsvásárt rendeztek az udvarban, ez hozta össze őket. 

– Az udvarunk az évek során több helyen megsüllyedt, balesetveszélyessé vált, a cementlapok nagy része összetört. A vízelvezetés sem volt megoldott, az épület alsó szintjei vizesedni kezdtek, ezért halaszthatatlanná vált ezek megoldása – mesélte Muhari Rita. – Önmagában a kopár, lekövezett udvar sem volt kellemes látvány, így jött az ötlet, hogy a felújítást kössük össze egy belső kert kialakításával.

Fotó: Muhari Rita

A projekt több millió forintot igényelt, amely meghaladta a ház büdzséjét. Kapóra jött azonban a MOL Zöldövezet Programjának pályázata, amely lehetőséget biztosított az Ilka utcai ötletek megvalósításához. A félmillió forintos pályázati támogatást a ház lakói jelentős önrésszel, garázsvásárokból származó bevételekkel és több millió forintos önkéntes munkával egészítették ki.

A zuglói épület udvara öt évvel ezelőtt újult meg. Az akkor 107 esztendős ház belső területéhez a kezdetek óta nem nyúltak hozzá. A nagyjából négymillió forintos beruházás során a 180 négyzetméteres udvar egyharmadát a lakók két hónapos munkával zöld oázissá alakították. Az általuk megtervezett kertben díszfák, cserjék és virágok, lugas, padok és asztalok, a gyerekeknek homokozó és egy ivókút kapott helyet. A munkálatok során egy összetartó közösség alakult ki, amelynek tagjai közösen élvezik a belső kertet.  

– Az új udvar a 39 lakás több mint száz lakójának életét szépíti meg – tette hozzá Rita. – Amióta rendezett a kertünk, mindenki jobban odafigyel a környezetére, a lakók pedig nemcsak egy szép zöldterületet kaptak, hanem egy hangulatos közösségi térrel is gazdagabbak lettek. 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.