Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Romlik a levegő minősége Budapesten!

A Tiszta levegőt! AWAIR program keretében folyamatosan figyeljük a levegő szennyezettségét a budapesti mérőpontokon. A Zuglói Egészségfejlesztési Iroda honlapján akár órás bontásban is meg lehet nézni, hogy mi az aktuális helyzet. Érdemes megnézni a linkeken található grafikonokat, mert könnyen lehet, hogy rossz levegőjű napok következnek! Mivel Zuglóban nincs mérőállomás, a Kőrakás parki mérőpontot érdemes figyelni.

A szálló por (PM10) értékek három mérőponton már a tájékoztatási küszöbérték felett vannak, és a még kisebb – és veszélyesebb – részecskék (PM2,5) koncentrációja is jóval meghaladja a WHO ajánlását. A nitrogén-dioxid értékek már két napja magasak. Az OMSz előrejelzése szerint holnap tovább romolhat a levegő szennyezettsége. A szabadban tartózkodást ezért csak rövid ideig javasoljuk, a helyzet különösen a krónikus légúti betegségekben szenvedőknek lehet megterhelő.

Szmogriadót a főpolgármester rendelhet el, ha három mérőállomáson a PM10 értékek napi átlaga két napon át meghaladja a tájékoztatási (75 μg/m3) vagy riasztási (100 μg/m3) küszöbértéket. Tehát nem az órás értékeket kell nézni, hanem a napi átlagokat! A ZEFI honlapján rengeteg információ található a Levegőminőség menüpontban.

Az AWAIR PROGRAMRÓL KORÁBBAN ITT ÍRTUNK:

https://www.zuglo.hu/egy-honapon-at-merik-a-levego-minoseget-zugloban/
https://www.zuglo.hu/oriasi-problemat-jelent-a-legszennyezettseg/

Az AWAIR projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb