Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Sokszor irreális testideál a kamaszok példaképe

“Közösségi​ ​média-használat és testkép” címmel tartott előadást Koronczai Beatrix, klinikai gyermek-szakpszichológus, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. által szervezett​ egésznapos rendezvényen. A szakértő az internet veszélyeiről szóló tréningsorozat második vendégeként beszélt az iskolákban dolgozó szakembereknek.

Óriási probléma, hogy napjainkban a serdülők sok olyan tartalommal találkoznak a képalapú közösségi médiában, ami irreális testideált állít ​eléjük.​ ​Szinte elérhetetlen​, hogy valaki olyan sovány, esetleg izmos legyen, mint amit példaként állítanak maguk elé a kamaszok. Ezzel a problémával, a hamis kép kialakulásával foglalkozni kell –​ összegezte lapunknak​ ​a rendezvényt​​ ​Koronczai Beatrix.

– Látják, követik a kortársaikat ezeken a felületeken, gyakran olyanokat is, akik a különböző applikációk, filterek​ segítségével másnak mutatják​, másnak láttatják​ magukat. ​Nem csak az a baj, hogy emiatt elégedetlenek lehetnek magukkal, hanem az is, hogy a külső alapján ítélik meg magukat és​ barátaikat, ismeretségi körüket – világított ​rá a fiatalok körében terjedő értékrendváltozásról a szakpszichológus, aki szerint sokat segít​het, ha a pedagógusok, a szülők beszélgetnek a serdülőkkel a közösségi média-használatról. Emlékeztetik őket, hogy a filterek nem a valóságot tükrözik, a híres emberek sem néznek​ ki úgy a hétköznapokon, mint ​ahogy ​egy-egy fotón ​időnként ​mutatják magukat​. A közösségi háló gyakran torzít, és a fiatalokkal meg kellene értetni, hogy a barátságokat is megronthatja​, ​ha egymást alapvetően a kinézet alapján ítélik meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb