Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Szép volt, Tamás!

Január utolsó vasárnapján Európa-bajnoki címet nyert a magyar férfi vízilabdaválogatott. Honnan máshonnan indulhatott volna a győztes csapat kapitányának pályafutása, mint Zuglóból?!

A magyar válogatottnak 21 év után sikerült ismét a kontinens legjobbjának lennie. A csapat szövetségi kapitányának, Märcz Tamásnak a pályafutása Zuglóban, a KSI-ben kezdődött. Innen 1993-ban a BVSC-be igazolt. Itt junior Európa-bajnoki aranyat és junior világbajnoki bronzérmet szerzett, valamint pedig sorozatban négyszer nyerte meg a magyar bajnokságot, kétszer Magyar-kupagyőztes volt, 1995-ben pedig a KEK döntőjében is játszhatott. 1995-ben behívták a felnőtt válogatottba, tagja volt a bécsi Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert együttesnek, majd 1997-ben és 1999-ben is kontinensbajnok, 1998-ban pedig vébé ezüstérmes lett. Pályafutásának legnagyobb sikerét a 2000-ben, Sydney-ben aratta, az olimpiai aranyéremmel. Ezt követően Olaszországba szerződött, de zuglói pályafutása nem zárult le végleg. 2013-ban ugyanis a felnőtt férfi vízilabdacsapat vezetőedzője lett. Csapatát a hazai bajnokságban nemzetközi kupaszereplést érő helyre vezette, és a BVSC-Zuglóval egészen a negyeddöntőig menetelt az Euro-kupában. Edzői kvalitásaira először Merész András, a női válogatott kapitánya figyelt fel, aki 2014 őszén másodedzőnek kérte fel. Egy év múlva a férfi válogatott szövetségi kapitányává nevezték ki.

Fotó: waterpolo.hu

Märcz Tamás vezetésével a magyar csapat a 2017-es hazai rendezésű világbajnokságon ezüst-, a 2018-as Világkupában arany-, míg az idei Európa- bajnokságon ugyancsak aranyérmes lett. Ez utóbbi győzelem nem mellesleg olimpiai kvótát jelentett Magyarországnak.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb