Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Szmogriadó esetére képezték ki az óvónőket

Mintegy ötven óvónő vett részt az önkormányzat által az AWAIR program keretében szervezett „levegőszennyezettségi képzésen” a Játékszín Óvodában. Ez volt a negyedik alkalom, hogy sor került az európai uniós pályázatnak köszönhetően az ezúttal hét óvoda pedagógusait bevonó interaktív foglalkozásra, tájékoztatásra, amelynek témája a légszennyezettség és a levegőtisztaság megvédése volt.

Szmogriadó, közlekedés és fűtés okozta szennyezések, valamint a levegő tisztasága volt a központi téma azon a képzésen, amelyen hét óvoda pedagógusai gyűltek össze a Játékszín Óvodában, hogy interaktív képzés keretében kötetlen formában átbeszélhessék a problémákat. A Pöttömpark Óvoda képviseletében felszólalt óvónő elmondta, a lakópark kellős közepén áll az intézményük, de minden lehetőséget megragadnak, hogy a gyerekeket kivigyék a levegőre. Persze óvatosnak kell lenniük, mert nem minden esetben válik ez hasznukra. A Tihany Óvoda képviselője elmondta, a téli szmogriadó idején felmerült, vajon mi a teendő a veszélyeztetett napokon. Ugyanezt a problémát vetette fel a Narancs Óvoda illetékese is, mert, ahogy fogalmazott, meg indokolniuk levegőztetés elhagyását azoknak a szülőknek, akik kifogásolják, ha nem viszik ki a gyerekeket. A Zöld Lurkók, a Játékszín, az Óperenciás és a Napsugár Óvoda részéről megjelent szakemberek fontosnak tartják a szülők bevonását, valamint azt, hogy a globális problémát miként lehet lokálisan megoldani. Elhangzott ennek kapcsán, hogy nem minden csak pénz kérdése.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

Az interaktív képzést Szabó Rebeka alpolgármester nyitotta meg, aki lapunknak elmondta, hogy a 2018-ban indított uniós program a légszennyezettség javítását célzó lehetőségekről szól. Az egyik központi kérdés az információcsere, azaz: ha valaki találkozik egy problémával, akkor azt hogyan lehet megoldani. Az is a céljuk, hogy például egy szmogriadó rendelkezést hogyan lehet javítani. A ZEFI (Zuglói Egészségfejlesztési Iroda) honlapján már láthatók bizonyos mérési adatok, de az lenne a cél, hogy Zuglóban is legyen adatbázis, illetve állandó levegőmérési pont. Az önkormányzat ezekben az ügyekben egyelőre gyakorlatilag csak tájékoztatni tud.

A képzésen az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékéről érkezett Mészáros Róbert tartott előadást arról, milyen mutatókkal mérjük a levegő szennyezettségét és mikor beszélünk szmogriadóról, s mi a teendő ilyen esetekben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ képviselője pedig a beltéri levegő szennyezettségéről beszélt, például arról, milyen határértéknél érdemes ablakot nyitni. Bemutattak egy olcsó kategóriájú műszert is, amely a levegő szennyezettségét, például az aeroszol részecskék tartományértékeit méri, ami otthon és intézményekben egyaránt használatos.

A rendhagyó képzésre annak köszönhetően került sor, hogy Zugló önkormányzata is pályázott az elmúlt években azokra az uniós forrásokra, amelyeket a kohéziós alapokból az INTERREG illetve az AWAIR projekt szervezésében osztanak szét. A sikeres pályázók között kelet-európai országokkal együtt hazánk is szerepel, Zugló pedig vezető szerepet kapott ebben a projektben.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

A program február 14-én a Kerékgyártó Óvodából indult a Hétszínvirág, a Benjámin és a Mókavár Óvoda pedagógusainak részvételével, majd folytatódott a Cseperedő oviban a Narancs, a Zöld Lurkók és Tündérkert Óvoda bekapcsolódásával. A harmadik állomást a Napraforgó Óvodába helyezték ki, ahol a Napköziotthonos, a Csicsergő és a Meseház ovi pedagógusai kaptak képzést, amelyek során azt is elemezték, miként hat a levegő minősége a gyerekek viselkedésére. Tájékoztatást kaptak a pedagógusok a szmogriadó elrendeléséről, arról, hogyan zajlik a riasztás. Nem volt mellékes szempont az sem, miként hat mindez a gyerekek egészségi állapotára, hiszen ezzel sokan nincsenek tisztában. Miután az óvodákat is fokozatosan bevonják az új kommunikációs körbe, ennek eredményeképpen számítani lehet arra, hogy sikerül effektíve is javítani a levegő minőségén.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb