Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Tízszeres energiaszámla-emelkedést nem tudnak kigazdálkodni az önkormányzatok

Nemzeti Energiacsúcs azonnali összehívását és az önkormányzatok energiabeszerzéseire a 2022-23-as fűtési szezon végéig „ársapka” bevezetését kezdeményezi a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és Karácsony Gergely főpolgármester.

Az energiaár-robbanás megoldhatatlan helyzet elé állította a magyar települések túlnyomó többségét. Az előző évihez képest akár nyolc-tízszeresére nőtt gáz- és áramszámlákat a kormányzati elvonásokkal is sújtott önkormányzatok önerőből kigazdálkodni nem tudják. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) csütörtöki elnökségi ülésén elhangzott: magyar települések százait veszélyezteti a pénzügyi csődhelyzet, óvodák és bölcsődék fenntartása éppúgy veszélybe került, mint az önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások, a közvilágítás, a közösségi közlekedés, a szemétszállítás, a távfűtés zavartalan biztosítása.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségének állásfoglalása szerint a jelenlegi válsághelyzetben csakis a partnerség és a szolidaritás jegyében lehet megoldásokat találni. Mivel a rezsiszámlák emelkedése és az önkormányzatok ellehetetlenülése minden magyar település minden polgárát érintheti, ezért a megélhetési válság és az energiaválság kezelése a kormányt is az önkormányzatokkal való együttműködésre kell kényszerítse.

Ennek jegyében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Nemzeti Energiacsúcs összehívását kezdeményezi még a fűtési szezon előtt annak érdekében, hogy a kormány, az önkormányzati szövetségek és az energiaszektor képviselői közösen találjanak megoldásokat az energiaválság jelentette kihívásokra. A Nemzeti Energiacsúcs összehívásáról Gémesi György elnök és Karácsony Gergely társelnök Orbán Viktor miniszterelnököt levélben tájékoztatják, kezdeményezve a kormány magas szintű képviseletét az egyeztető fórumon. Meghívást kapnak a Magyar Tudományos Akadémia képviselői, az önkormányzati szövetségek, valamint a magyar energiaszektor meghatározó szereplői.

A MÖSZ egyben kezdeményezi a kormánynál, hogy az önkormányzatok energiabeszerzéseire az alapvető közszolgálatások biztonságos működtetése érdekében a kormány a benzinhez és egyes élelmiszerekhez hasonlóan vezessen be „ársapkát” 2023 áprilisáig, a fűtési szezon végéig. Az intézkedés fedezeteként a kirívóan növekvő energiaárak nyomán keletkezett állami többletbevételek, illetve az önkormányzatoktól elvont adóbevételek szolgálhatnak. A tél közeledtével sürgetően szükségessé vált intézkedések megvitatásának alkalmas fóruma lehet a Nemzeti Energiacsúcs.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb