Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Újabb család költözhetett felújított kerületi bérlakásba

Ragyogó tisztaság, katonás rend és modern bútorok fogadtak minket Jolánék új otthonában. A 29 éves asszony még alig hiszi el, hogy saját lakásuk van, a bejárati ajtó kulcsait szinte egész nap a kezében őrzi, éjszaka azzal alszik. A kétgyermekes édesanya a karácsonyt még átmeneti otthonban töltötte, de az újévet már egy felújított zuglói önkormányzati lakásban ünnepelhette.

Jolánék 2015 novemberéig egy fűtetlen tápiógyörgyei ingatlanban éltek, ahol nem is a lakhatási körülmények voltak a legrosszabbak, hanem az, hogy a család két beteg gyermeke a környéken nem számíthatott semmilyen speciális oktatásra, fejlesztésre. A most hatéves Jennifer és a kilencéves Ferkó ugyanis születésüktől kezdve hallássérültek, és beszédfejlődési problémájuk is van. – Miattuk döntöttem úgy, hogy öszszecsomagolunk. Sokáig keresgéltem, merre induljunk. Mivel speciálisan hallássérülteknek fenntartott óvoda és iskola csak Zuglóban van, ezért Pestre utaztunk – kezdte történetüket a fiatal édesanya. – 2015 novemberében jelentkeztünk a Szociális és Rehabilitációs Alapítványnál (SZÉRA), és decemberben már be is költözhettünk a XV. kerületi átmeneti otthonukba. Először 2017 júniusáig laktunk ott, amikor a SZÉRA kiválasztott minket egy úgynevezett kiléptetőlakásba. Az alapítványnak 15 olyan ingatlana van, amelyekbe átmenetileg azokat a családokat költöztetik, akiket alkalmasnak találnak az önálló életvitelre.

Fotó: Képszerkesztőség

Jolánéknál minden adott volt ehhez, hiszen ő és a párja is dolgozott, ráadásul zuglói munkahelyen, illetve a két gyerek is kerületi oktatási intézménybe járt. Itt várták azt a napot, amikor saját lakásba költözhetnek. A SZÉRA ugyanis őket jelölte ki a zuglói önkormányzat által biztosított és a Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány által felújított bérlakás leendő lakóinak. – Kétszer is meg kellett küzdenem ezért a lehetőségért. Egyszer a párommal az oldalamon, egyszer pedig nélküle. A gyerekek édesapja testileg és lelkileg is sokat bántott, elhitette velem, hogy mindenre alkalmatlan vagyok. A kiléptetőlakásban annyira eldurvult a helyzet, hogy úgy döntöttem, bármi áron, de egyedülálló anyaként folytatom az életem – mesélte Jolán. – Tudtam, hogy ez mivel jár, be kellett bizonyítanom a SZÉRA-nak, hogy egyedül is megállom a helyem. Nem volt könnyű, de az út járható. Olyannyira, hogy az alapítvány – egyeztetve az önkormányzattal és a Habitattal – továbbra is bizalmat szavazott a fiatalasszonynak, és tavaly december végén átadta neki a felújított másfél szobás zuglói lakás kulcsait.

– Még ma sem hiszem el, hogy van egy lakás, amelynek belülről én zárhatom be az ajtaját. Sosem volt otthonom, gyerekkoromban is mindig másnál, itt-ott albérletben laktunk. Tisztában vagyok azzal, ha ezt elvesztem, nem lesz több lehetőségem – mondta Jolán, akit az átmeneti otthonban spórolni is megtanítottak: ma már minimálbérből, egyedülálló anyaként is minden hónapban tud félretenni. Így vette meg apránként bútorainak egy részét, de egy-egy mozi, állatkert vagy játszóház is belefér a költségvetésébe. – Ha az ember dolgozik, és tudatosan odafigyel, hogy mire költ, arra marad pénze, amire ő szeretné. Jolán bérleti szerződése egyelőre határozott időre, öt évre szól, de a biztonság kedvéért a bérleti díjat már jó előre kifizette.

A Második Esély Program keretében – a Habitat for Humanity, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA) és a zuglói önkormányzat közös munkájának eredményeként hat család jutott már lakáshoz Zuglóban. A lakások felújítását a Habitat for Humanity végezte a beköltöző családok aktív közreműködésével. A programban részt vevő családok kiválasztását a SZÉRA végezte. Az önkormányzat adja a lakást.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb