Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zöld kérdésekről vitatkoztak a képviselőjelöltek

Bemutatkozó és zöld kérdésekkel foglalkozó fórumot rendezett a ZöldZugKör az időközi választáson induló képviselőjelöltek számára. Zugló 9. számú választókörzetében azért rendeznek szeptember 18-án szavazást, mert a terület képviselője, Szabó Rebeka más választókerületben listás mandátumot szerzett a tavaszi országgyűlési választáson.

A beszélgetésre mind a négy indulásra jogot szerzett képviselőjelöltet meghívta a ZöldZugKör, azonban Kézdi Gabriella (Szolidaritás Mozgalom, Összefogás Zuglóért Egyesület) és dr. Juhász-Pintér Pál (Fidesz, KDNP, Magyar Vállalkozók és Munkavállalók Pártja, Nemzeti Fórum) nem jelent meg a rendezvényen.

Az esemény nyitányaként Csóka Gergely okleveles környezetmérnök, környezet- és természetvédelmi szakértő, a ZöldZugKör alapító tagja a XIV. kerület zöld jellemzőiről tartott előadást. Mint kifejtette, a témában készült tanulmány szerint Zuglóban az egy főre jutó parkok, gyepek és erdők mértéke meglepően alacsony, a fővárosi kerületek közötti rangsor alsó harmadában helyezkedik el, nem sokkal jobbak az értékei, mint az I., vagy a VIII. kerületnek. Városrészünkben az egy főre jutó parkok aránya megközelítőleg azonos az I., a XIX., a XIII. kerületével. Ezek alapján társaságuk úgy gondolja, hogy a zöld területekre nagy gondot kell fordítani, hogy Zugló tényleg megérdemelje a zöld jelzőt.

A tájékoztatót követően bemutatkoztak a képviselőjelöltek. Kökény Dalma (Párbeszéd, LMP, DK, Momentum, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Civil Bázis) szavaiból kiderült, hogy 18 éve él Zuglóban és 19 éve dolgozik a non-profit szektorban. Azért kezdett el politikával foglalkozni, mert szeretné, hogy a Magyarországon változások legyenek. Számára a politizálás a cselekvést, a közügyekben való részvételt és a társadalom alakítását jelenti. 2019 óta a Népjóléti Bizottságban dolgozik. Hisz az alulról szerveződés és a közösségek erejében. Úgy véli a helyi problémák megoldását közösen kell megtalálni. Megválasztása esetén az önkormányzatban a lakosság álláspontját fogja képviselni.

Dr. Keczéry Attila (CivilZugló Egyesület) azt mondta: 24 éve felnőtt háziorvos Zuglóban, jelenleg ő a kerületben az orvostársait képviselő kollegiális vezető háziorvos. A nagyszülei és a szülei is Zuglóban éltek, fiatal korát ő is itt töltötte, azonban jelenleg nem a XIV. kerületben lakik.

2019-ben már indult a választáson, akkor harmadik lett, most a CivilZugló Egyesület színeiben méretteti meg magát. Háziorvosként jól ismeri a Zuglói Egészségügyi Szolgálat helyzetét, illetve gyenge pontjait és az emberek szociális problémáit. Képviselőként ezek megoldásán munkálkodna.

A bemutatkozást követően a jelöltek a szervezők által összeállított felvetésekre és kérdésekre válaszoltak. A két képviselőjelölt egyetértett abba, hogy a fűtési szezon beköszöntével a 9-es választókörzetben is komoly problémát okozhat a levegő minőség romlása, mert a nehéz helyzetben lévők a rendkívül magas energiaárak miatt minden éghető anyagot eltüzelnek.

A jelöltek úgy nyilatkoztak, hogy képviselőként nem támogatnák Zugló további beépítését és az önkormányzati tulajdonú telkek építési célú értékesítését. Kökény Dalma úgy vélte az önkormányzatnak telekértékesítés helyett pályázatokon elnyert támogatásokból kellene a városrészt fejleszteni. Dr. Keczéry Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakásokban élők jelentős része hosszú idő óta nem fizeti a bérleti és egyéb díjakat. A kintlévőség már elérte a 760 millió forintot. Ennek beszedése forrása lehetne a fejlesztéseknek.

A CivilZugló jelöltje szerint a zöld felületek megóvása, gondozása hatékonyabb és gazdaságosabb lenne, ha az önkormányzat ezt külső cég bevonása helyett saját erőből oldaná meg. A zöld felület növelése érdekében pedig ahol lehet, a betont fel kellene szedni. A rozsdaövezeteket civil szervezetekkel, diákokkal és nyugdíjasokkal közösen lehetne zöldé tenni. Kökény Dalma úgy vélte, Zuglónak további közösségi kertekre van szükség, mert ezekre komoly lakossági igény mutatkozik. Betonfeltöréssel minél több zöld szigetet kellene kialakítani, emellett szorgalmazni kellene a vertikális kertek kialakítását is. A zöld Zugló megőrzése érdekében fontosnak tartja a lakosság szemléletváltásának az előmozdítását, amelynek része lehetne a magánkertek újragondolása is. A természet közeli állapot megőrzésére azt is megoldás lehet, hogy városszerte, csak ott és akkor kaszáljanak ahol és amikor nagyon szükséges.

Az összefogás jelöltje fontos eredménynek tartotta a Rákos-patak revitalizációjának a megkezdését és úgy vélte, szakaszonként kell megvizsgálni hol végezhető el a patak menti terület megújítása.

Dr. Keczéry Attila szerint a Rákos-patak sokkal nagyobb lehetőségeket hordoz magába, mint amekkorát az eddig megújított részeken elértek. Úgy vélte, nagyobb vízfelületeket kellene kialakítani duzzasztással, vagy medertágítással. Ezeken a részeken kiülő helyekre lenne szükség.  Angyalföldön számos jó ötletet látott, ami átvehető, vagy továbbgondolható. A jelölt azt is fontosnak tartja, hogy a patak mentén létesüljön futópálya.

Az egyesületi jelölt Alsórákos autóforgalmának csökkentésére kisméretű elektromos, vagy hidrogénhajtású buszok üzembeállításával javítana a tömegközlekedés helyzetén, és bevezetné az éjszakai járatot is. Emellett minden utcába kerékpársávot festetne fel. Kökény Dalma viszont a 77-es troli menetvonalának az átszervezésével igyekezne gyorsan orvosolni a közösségi közlekedés hiányosságait. Ezt olyan alacsonypadlós járművekkel oldaná meg, amelyek a vezeték nélküli szakaszokon akkumulátor meghajtással közlekedhetnek. A képviselőjelölt megválasztása esetén kezdeményezné, hogy az önkormányzat támogassa a lakossági kerékpárvásárlást.

Kökény Dalma a zöld szempontokat szem előtt tartó közösségek kialakítására környezetvédelmi kerekasztalt hozna létre, amelybe bevonná az önkormányzatot, a civileket és az oktatási intézményeket. Dr. Keczéry Attila viszont a zöld gondolkozás formálásába a ZöldZugKörrel együttműködve az óvodákban és az iskolákban tevékenykedne, mert szerinte a gyerekek fogékonyabbak az ilyen gondolatokra és hatással vannak a felnőttekre. A jelölt továbbá több kutyaürülék tartót helyeztetne ki.

Dr. Keczéry Attila kijelentette, ha megválasztják munkája során támaszkodni fog a civilekre. Kökény Dalma pedig választókörzetében havonta „közgyűléseket” tartana és a döntések előkészítésébe bevonná a helyi közösségeket.

A rendezvény záró szakaszában az eseményen megjelentek kérdéseket tehettek fel a képviselőjelölteknek. Ezekre válaszolva Kökény Dalma elmondta: a Fidesz már elindította kampányát a lejáratására, de nem fél ettől és nem foglalkozik vele. Dr. Keczéry Attila úgy nyilatkozott, hogy Bethesda Gyermekkórház bővítése ügyében képviselőként másképp szavazott volna, mint Várnai László.

Az eseményen jelen volt Szabó Rebeka, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és Hevér László György önkormányzati képviselő, a Népjóléti Bizottság elnöke, aki megköszönte, hogy a képviselőjelöltek kulturáltan, egymás támadása nélkül, sokszor egyetértve fejtették ki véleményüket az egyes kérdésekben.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb