Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Adom az adóm

A 2019-es 165,5 milliárdos bevételhez képest eddig 10 százalékos (15 milliárd forint) bevételkiesést jelent a fővárosnak a kormány által engedélyezett iparűzésiadó-kedvezmény. Lapzártakor 74 ezer vállalkozó kérte adója felének elengedését.

A járvány okozta gazdasági visszaesés miatt pedig eleve jóval alacsonyabb összeggel számolnak a főváros költségvetésében. A pótlásáról azonban – minden jel erre utal – nem gondoskodik a kormány.

– Levelet írtunk 188 ezer fővárosi adózónak, hogy igénybe kívánják-e venni a kedvezményt – mondta el lapunknak Karácsony Gergely főpolgármester. – Azt kértük tőlük, aki teheti, akit nem terhel komolyabban ez az adónem, akit nem sodort nagy bajba a gazdasági válság, az továbbra is támogassa ezzel a befizetéssel az önkormányzatokat.

A fővárosi közszolgáltatásokhoz szükséges bevételek közel 60 százalékát adják a helyben működő cégek iparűzésiadó-befizetései. Ehhez jön a katás vállalkozások automatikus 50 százalékos kedvezménye. Ez további 900 milliós kiesés.

A főpolgármester szerint Budapest eddig állta a sarat: a váratlan körülmények ellenére stabilan biztosítani tudta a közszolgáltatásokat. Azonban kompenzáció nélkül a közszolgáltatások finanszírozása már ez év vége előtt ellehetetlenül, ami rontja a gazdasági kilábalás esélyeit, ezzel pedig a vállalkozások kilátásait.

– Aki úgy dönt, hogy adóját a Fővárosi Önkormányzatnak adja, biztos lehet benne, hogy ebből a bevételből nem oligarchák gazdagodnak, nem presztízsberuházások készülnek, nem magánvagyonok gyarapodnak – mondta Karácsony Gergely.

A budapesti közszolgáltatásokat közvetlenül is támogathatja a

11784009-15490012-11740009

számlaszámon.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb