Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Célzott, hatékony segítséget nyújt a szociális modell

Idén három éves a csaknem húsz elemből álló Zuglói Szociális Modell. Ebből az alkalomból rendeztek konferenciát a programról február 14-én. A rendezvényen legrészletesebben a minimumjövedelemmel, a lakhatás biztonságával és az adósságkezelési szolgáltatással ismerkedhettek a résztvevők.

Karácsony Gergely polgármester nyitóbeszédében elmondta, büszke a modellre, azon belül különösen fontosnak tartja a minimumjövedelem bevezetését és a lakhatás biztonságát, de kiemelte a gyógyszertámogatást és a szociális szépségszalont is. – A szociális háló nemcsak támogatás, hanem szolgáltatás is, ebben nagy segítséget nyújt a Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ (ZCSK). Munkatársaikkal együtt egyénre szabott támogatást nyújthatunk – fogalmazott a polgármester a Dürer Rendezvényházban, szerdán.

Az országosan is egyedülálló, idén hároméves szociális modellt szakemberek elemezték. Ferge Zsuzsa professor emerita, a Magyar Tudományos Akadémia tagja a szociális jogok mellett a kerületi modell néhány sajátosságáról is beszélt. Rámutatott arra, hogy fontos szükségleteket konkretizál, és nevesített ellátást biztosít (minimumjövedelem, lakhatás, fűtés, táboroztatás, iskolakezdés), emellett viszonylag kevés feltételnek kell megfelelni a támogatások igénybevételéhez. – A kötelezettség annyi, hogy igazolják az anyagi rászorultságot és együttműködjenek a családsegítővel. Tisztán látszik, hogy a modell alapelve és célja a szociális biztonság megteremtése és megőrzése, a keresőképesség fenntartása. Az is egyértelmű, hogy a résztvevők tudják, nem tökéletes a rendszer, de van készségük a változtatásra – magyarázta.

A lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást Misetics Bálint szociálpolitikus elemezte. Előbbiről úgy fogalmazott, hogy a korábbinál jóval magasabb összegű, ezért hathatósabb védelmet nyújt az eladósodás, a lakásvesztés ellen. Kritikaként fogalmazta meg, hogy vélhetően sokkal többen jogosultak a támogatási formára, mint ahányan igénybe veszik. – Az adósságkezelési támogatás feltétele az önrész, és a tanácsadáson való rendszeres részvétel. Fontos kiemelni, hogy a legszegényebb réteget érintő probléma esetén a polgármester dönthet arról, hogy a segítségre szoruló a főszabály szerintinél nagyobb támogatást kapjon, és kevesebb önrészt is meghatározhat – részletezte Misetics. A szolgáltatás legfőbb érdemének pedig azt tartja, hogy az alkalmas a nagyobb adósságok kezelésére, mivel már kéthónapnyi számlaelmaradás után kérhető a segítség.

Scharle Ágota közgazdász, a Budapest Intézet vezető kutatója elmondta, olyan koncepciót javasoltak, ami minden szociális ellátásra kiterjed, annak logikáját és átfogó technikáját pedig megvalósította az önkormányzat. – A mostani rendszer ötvözi a korábbiak pozitívumait. Átláthatóbb, egyszerűbb, jobban hozzáférhetőbb, és célzottabb lett, aminek egyik fő célja, hogy megelőzze a lakásvesztést. Az anyagi támogatást kiegészíti szociális segítségnyújtás is, ami nemcsak álláskeresési szolgáltatást jelent, hanem tanácsadást is – elemezte a modellt a kutató, aki hozzátette: a jövedelem 28500 forintra való kiegészítését (minimumjövedelem) sokkal többen is igénybe vehetnék, mint ahányan élnek a lehetőséggel. Pozitívumként említette még, hogy érdemben sikerült növelni azok számát, akik munkát találtak maguknak. Ebben nagy szerepe van annak, hogy aki 13500 forint fölötti támogatásban részesül, kötelező együttműködnie a ZCSK munkatársaival.

Fotó: Képszerkesztőség

A konferencia kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott: Szabó Rebeka alpolgármester, Hevér László György, a szociális bizottság elnöke, Pataki Józsefné, a ZCSK igazgatója, Farkas Boglárka, a Habitat for Humanity Magyarország kommunikációs menedzsere és Hornyai Zsófia, az Állás-LES munkaközvetítő iroda munkatársa mondta el a Zuglói Szociális Modellel kapcsolatos sikerélményeket, kudarcokat.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a modell sok lábon áll, pozitívumként említette továbbá az idősek segítését, a szünidei gyermekétkeztetést és a szemléletváltozást. – Partnerként, ügyfélként tekintünk azokra, akik segítségért fordulnak hozzánk. Ha valakit el kell utasítanunk, nem tudjuk támogatni abban a formában amiben igényelte, akkor tájékoztatjuk, hogy milyen lehetőségei vannak még. A rossz állapotú önkormányzati bérlakások viszont problémát jelentenek. Sok az igénylő és kevés a beköltözhető lakás – mondta Szabó Rebeka.

A lakhatási probléma megoldásában az önkormányzat több partnerrel is együtt dolgozik. A Habitat for Humanity Magyarország az Elsőként lakhatást és a Második esély programban is részt vesz, önkormányzati bérlakásokat újítanak fel. Azoknak az embereknek segítenek, akik átmeneti otthonokban élnek. – Óriási siker, hogy eddig 32 ember, köztük 10 gyerek jutott megfizethető és méltó lakhatáshoz. A gondot a bürokrácia okozza, sokszor egy évig is eltart, amíg elkészülünk a lakásokkal – osztotta meg tapasztalatait Farkas Boglárka.

A szociális bizottság elnöke a korábban jogtalanul beszedett kommunális adók visszafizetését emelte ki, és azt, hogy sokat tettek a zuglói nyugdíjasokért. – A gyógyszer- és az időszaki fűtéstámogatást nagy segítség az időseknek. A karácsonyi csomagokkal pedig a nehéz helyzetben élőket is megajándékozzuk – fogalmazott Hevér László György.

Úgy dolgozunk, mintha minden lehetséges lenne – jelentette ki a ZCSK igazgatója. – Folyamatosan építkeztünk, kijavítottuk a korábbi hibákat, továbbá nagyon fontosnak tartom, hogy a kerületben gyermekjóléti kerekasztal is működik – világított rá a rendszer működésére Pataki Józsefné.

Az Állás-LES munkaközvetítő iroda együttműködési megállapodást köt a cégekkel, és díjmentesen közvetíti ki hozzájuk munkavállalókat. – Sokszor olyan embereknek is tudunk segíteni, akik nagyon távol kerültek a munka világától. Velük hosszabb ideig dolgozunk. Óriási siker, hogy nemrégiben az egyik, már régóta munkanélküli ügyfelünk három hónapig dolgozott – részletezte munkájukat Hornyai Zsófia.

A beszámolók után a kerekasztal résztvevői az érdeklődők kérdéseire válaszoltak. A jelenlévők érdeklődtek a szociális bérlakásokról és a nők részmunkaidős álláslehetőségeiről is. A programon részt vett Hajdu Flórián alpolgármester és Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője is.

A Zuglói Szociális Támogatási Rendszerről szóló második monitoring jelentést ide kattintva olvashatja.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb