Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elhunyt Éless Béla színházalapító, rendező, színész

Ma hajnalban – hosszú betegség után – búcsút mondott az életnek Éless Béla színművész, rendező, színházalapító, az Éless-szín igazgatója, aki éveken át Zuglóban menedzselte a színház életét, és neki köszönhetően mondhatta a kerület, hogy saját, önálló színháza van. Zugló Önkormányzata a kerület díszpolgárát saját halottjának tekinti.

Áprilisban töltötte be 80. életévét, s legutóbbi interjújában azt nyilatkozta a Zuglói Lapoknak, úgy elrepült ez a nyolc évtized, hogy észre sem vette. Mindig hajtotta a lendület, tele volt tervekkel, az utolsó pillanatig meg nem állt. Büszkén emlegette mindig, szereti, ha Kerei Gusztáv úrként leszólították az utcán, hisz a Szomszédok tv-filmsorozat adótanácsadójának alakítása sokunkban elevenen él, ekkor ismerte meg az egész ország és ez a népszerűség nem kopott több évtized elteltével sem.

Ugyan közgazdász diplomát szerzett, de – ahogy ő fogalmazta – Marx Karcsi büsztjének szigorú tekintete alatt már kabarékat rendezett a Közgázon. Hogy aztán ebben a műfajban is remekeljen: nemcsak remek adomázó volt, de Vidám Színpad és a Sas kabaré meghatározó egyénisége is volt. Válogatott atlétaként versenysporttal indult a karrierje, de mindig ki-kikacsingatott a színjátszás felé. Színházat alkotott Tatabányán és Budaörsön is, s ilyenkor mindig elmondta, ezek menedzseléséhez tényleg jól jött a közgazdász diploma is. Emellett esztétika szakon végzett az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetemen, a színházelméletet pedig a Színház- és Filmművészeti Főiskolán sajátította el.

2019.01.14. Éless Béla interjú

Legutóbb ezt nyilatkozta lapunknak: ”Egyetemistaként szuperaktív életet éltem, válogatott atléta voltam. Napi két edzés mellett táncpróbákra is jártam, és a hétvégeken a Bergendy együttes koncertjein úgymond stand-up előadóként „mórikáltam magam” a Közgászon Marx Karcsi vigyázó tekintete alatt – 1959-62-ig. Majd jött 12 év a tatabányai Népházban, a Bányász Színpaddal. Noha oda Tatabányára atlétaként hívtak. A Bányák vezérigazgatója elmondta: ha maguk fiatal értelmiségiek itt maradnak, akkor lesz város Tatabányából. Pedig hívtak a Honvédba, Újpesthez, de ott maradtam. Aztán eljött az idő: amikor a régi sérülésem kiújult, hozzá láttam a bányászszínház megszervezéséhez. Minden igyekezet ellenére nem tudták sem városi, sem megyei szinten megadni akkor színházi státuszunkat, pedig mindent kihajtottunk magunkból.  13-féle produkciónk és 210 előadásunk volt 72-ben, kis gázsikkal.”

A hatvan filmszerep országos ismertséget hozott neki. Statisztaként kezdte, mint szinte mindenki a szakmában, mígnem 1980-ban Radványi Géza filmjében, a Circus Maximusban Jack-et, az egyik főszerepet kapja meg. Amire még igazán büszke volt, az az Ezredes az Utriusban és a Tüske a köröm alatt Volgása. Nagy megtiszteltetésnek vette, hogy Brechtet alakíthatta a Hampton-féle Hollywoodi mesékben. Rendezett a Magyar Rádióban, a Magyar TV-ben, a József Attila Színházban. S honnan merített erőt ehhez a sokszínű, sokműfajú élethez?

„Dolgom van – eltántoríthatatlanul. Srácként is mindig a nehézéletű emberek sorsa érdekelt, nem a hős szerelmeseké. 11 évig napi 40 km-t nyomtam, válogatott atlétaként. Ebben van az eredője a teljesítmény centrikusságomnak.  Egykori színházi szakszervezeti főnököm így vígasztalt: „ne csináld, pihenj, már benne vagy a lexikonba’, mi hajt még?” Mire én: nem nézni akarom a színházat, hanem csinálni. Itt várakoznak a darabok a polcomon.. „

Idén meg kapta a Gobbi Hilda életműdíjat.

Éless Béla Zugló díszpolgára, Zugló Önkormányzata saját halottjának tekinti.

(Az emlékeket és a Zuglóban adott interjúiból a részleteket szerkesztette: Csernyánszky Judit)

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb