Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Fehér Bot Napi gála a Civil Házban

A zuglói látássérülteknek rendezett műsoros ünnepséget a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) Zuglói Lámpás klubja a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

A Zuglói Civil Házban megtartott rendezvényen Fodor Ágnes, a VGYKE elnök beszédében a látássérült közösség fontosságára és erejére hívta fel a figyelmet. Mint elmondta fiatalon, betegség következtében vesztette el a látását. Kezdetben elutasította a fehér botot és mentorai útmutatásait sem tudta befogadni. Mikor azonban bekerült egy látássérült fiatalokból álló csoportba megváltozott a helyzet, a közösség tagjai olyan példákkal szolgáltak a számára, amelyek erőt adott ahhoz, hogy legyőzze a nehézségeket.
Fodor Ágnes kiemelte, büszke azokra a közösségépítő látássérültekre, akik átsegítik a kezdeti nehézségeken sorstársaikat, hogy érvényesülni tudjanak a vizuális világban és abban teljes életet élhessenek.

Horváth Csaba polgármester is részt vett a világnapi rendezvényen, s beszédében arról szólt: bízik benne, hogy nem csak a Nemzetközi Fehér Bot Napján kerülnek fókuszába a vakok és gyengén látók, mert szerinte a társadalom tagjainak az év minden egyes napján figyelmet kell fordítani arra, hogy a fogyatékkal élők semmilyen területen ne szenvedjenek hátrányt és teljes életet élhessenek. Nagy tisztelettel adózik mindazoknak a közösségeknek, amelyek munkájukkal hozzájárulnak ennek a célnak az eléréséhez.

Sokacz Anikó civil és nemzetiségi tanácsnok úgy fogalmazott: önök fehér botot használnak. Moldova György író szavaival élve „a lelki vakok is bottal járnak! A különbség csak annyi, hogy nem támaszkodnak rá”, hanem másra használják. A tanácsnok aláhúzta: ő fehér bot nem lehet, de fehér fényként igyekszik segíteni valamennyiüket nehéz útjukon.

A Fehér Bot Nap köszöntését követően a szervezők vidám műsorral köszöntötték a zuglói látássérülteket, majd meleg estebéddel zárult a rendezvény.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Az esemény szervezőjétől, Kiss Mártától, a VGYKE Zuglói Lámpás klubjának a vezetőjétől megtudtuk: a 2014-ben alakult klub célja, hogy a kerületben élő látássérülteket összefogja, programokat és klubdélutánokat szervezzen a számukra. Emellett segítséget nyújtanak a látássérültté vált embereknek abban, hogy elsajátíthassák mindazokat az ismereteket, amelyekre sajátos helyzetük miatt szükségük lehet a mindennapi életben.

A rendezvényen Pesa Anna Mária (prózamondó), Balogh Júlia (fuvola), Balog Eszter (gitár), Balog Péter (gitár), Holdvilág Bálint (vers), Orsós Gergő (ének), Kovács Marcell (vers) Balázs Levente (szintetizátor), Aranyiné Kmett Olga (prózamondó), Sulyok Péter (humorista), a Roll Dance kerekesszékes tánccsoport, valamint Ivanova Daniela (ének) és Jánoki Márió (ének) adott műsort.

A fehérbot a vakok közismert utcai segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d’Herbemont grófnőtől származik, aki a párizsi utcákon sétálgatva figyelt fel arra, hogy a nagy forgalom milyen veszélyeket jelent a bizonytalanul közlekedő vakok számára.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb