Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Felavatták Zsivora György szobrát

Ünnepélyes keretek között avatták fel Zsivora György, Rákosfalva megalapítójának emlékművét a róla elnevezett közparkban, születésének 215. évfordulója alkalmából, szeptember 5-én.

Karácsony Gergely polgármester beszédében kiemelte: a szoborral olyan embernek állítanak emléket, aki szorosan kötődik Rákosfalvához, a mezőgazdasághoz, a kultúrához és a jogállamisághoz.

Hevér László György önkormányzati képviselő, a szoboremelés kezdeményezője felszólalásában rámutatott: a Rákosfalván élőknek Zsivora György több mint egy méltatlanul elfeledett jogász, mert ő Zugló egyik városrészének az alapító atyja, akinek emlékét egy összetartó közösség soha nem feledi el.

Fotó: Képszerkesztőség

Millisits Máté művészettörténész, a Budapesti Városvédő Egyesület alelnöke kiemelte: azzal, hogy Zsivora György 1870-ben a felparcellázta a mai Rákosfalva területén lévő földbirtokát, egy település magját hozta létre. A szoboremeléssel Zugló önkormányzata egy szakmailag sikeres emberbarátnak állít emléket, aki jelentős összeget hagyott különböző oktatási intézményekre, egyházi gyülekezetekre, a Magyar Tudományos Akadémiára és az éppen csak megalapított Bethesda Kórházra.

A beszédeket követően Karácsony Gergely polgármester, Hevér László György képviselő és Baráz Tamás szobrászművész, az emlékmű alkotója leleplezte Zsivora György szobrát. A résztvevők ezt követően megkoszorúzták az emlékművet.

Zsivora György 1804. augusztus 25-én született Sárszentlőrincen. Felsőfokú tanulmányait a pozsonyi evangélikus főiskolán végezte, ahol bölcsészetet, teológiát és jogot tanult. 1827-től ügyvédként dolgozott, 1848-ban a hétszemélyes tábla előadója volt. 1860-1861-ben Csanád vármegye főispánja, Deák Ferenc híve.

Az 1861. évi országbírói értekezleten az osztrák általános polgári törvénykönyv fenntartása mellett foglalt állást a megfelelő korrekciókkal. 1864-től a hétszemélyes tábla, 1869-től a kúria tanácselnöke volt. Nyugállományba vonulásának évében, 1870-ben a Rákosi mezőkön lévő földbirtokát telkekre osztotta, és ezzel megteremtette Zugló legkisebb városrészének, Rákosfalvának az alapjait.  Zsivora György 1883. november 30-án hunyt el Budapesten.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb