Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Heti tíz órában segít a fiataloknak ambuláns addiktológia

Az országban elsőként Zuglóban indult gyermek- és serdülő droghasználókat fogadó ambuláns addiktológiai szolgáltatás. A kerületi önkormányzat által is támogatott program a Tiszta Jövőért Alapítvány Tábornok utcai telephelyén heti tíz órában fogadja az érdeklődőket.

Az ellátórendszerben eddig hiánycikknek számított a fiatal korosztály ambuláns addiktológiai ellátása, ezért történhetett meg, hogy az alapítvány szerdai rendezvényén egy anyuka arról beszélt, nem tudta, kihez fordulhat, amikor kiderült a gyerekéről, hogy drogfüggő. Ezen a problémán kívánt segíteni a zuglói önkormányzat és az ugyancsak zuglói alapítvány.

“A kerületnek van egy elfogadott drogellenes stratégiája. Ebben a prevenció, a védekezés és a kezelés is fontos szerepet kap. Mivel ma még nincs olyan forrás – sem pályázati, sem egészségbiztosítási -, mely finanszírozná az ilyen intézmények működését, úgy döntöttünk, hogy a költségvetésünkből finanszírozzuk az ambuláns addiktológia elindítását” – mondta Karácsony Gergely polgármester azon a december 7-i sajtótájékoztatón, melyen a Tábornok utcai intézmény működését mutatták be.

Fotó: Képszerkesztőség

A Tiszta Jövőért Alapítvány 17 éve működik, elsődleges célcsoportja mindig is az ifjúsági korosztály volt, azok, akik a 2010 környékén megjelenő designer drogok miatt újabb veszélyeknek van kitéve. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs segítőképzésre, illetve a Dürer kertben egy ártalomcsökkentő preventív programot is elindítottak.

A zuglói önkormányzat az idei költségvetéséből kiemelten támogatta az alapítványt, illetve annak programjait. A 9 millió forintos segítség mellett a decemberi testületi ülésen már az alapítvány új, a korábbinál nagyobb helyszínre való költöztetése is napirendre kerül.

A Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány hétfőtől csütörtökig 9-től 17 óráig, pénteken 9-től 15 óráig várja a segítséget kérő drogfogyasztó fiatalokat. A szakorvos ambuláns rendelése jelenleg szerdán és csütörtökön, 9 és 14 óra között vehető igénybe, de az alapítvány munkatársai elmondták, bíznak abban, hogy a zuglói önkormányzat támogatását látva hamarosan az állam is hozzájárul ahhoz, hogy egy magasabb óraszámmal működő, OEP által finanszírozott serdülő drogambulancia működhessen Zuglóban.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb