Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kezdődhet az E-Co-Housing projekt megvalósítása

Az Óbudai Gyermektábor felújításáról, az E-Co-Housing projekt megvalósításárára meghirdetett pályázat lezárásáról, a Kerékgyártó utca rekonstrukciójának új tenderkiírásáról döntött a képviselő-testület hétfői rendkívüli ülésén.

Az ülés kezdetén Horváth Csaba polgármester (MSZP) megemlékezett a magyar költészet napjáról, majd arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy az országgyűlési képviselőválasztáson a Zugló nagyobb részét lefedő 8. számú választókerületben Hadházy Ákos, míg Alsórákos egy részét magába foglaló 13. választókörzetben Vajda Zoltán szerzett mandátumot, mindketten az ellenzéki összefogás jelöltjei voltak.

Döntés az Óbudai Gyermektáborról

A képviselő-testület módosította az önkormányzat idei költségvetését, annak érdekében, hogy a kerület tulajdonában lévő, Királyok útja 315. szám alatti Óbudai Gyermektábort alkalmassá tegye a háború elől Ukrajnából menekülők befogadására. A grémium a büdzsében nem szereplő renoválásra bruttó 20 millió forintot csoportosított át a Zelk Zoltán program óvoda- és bölcsőde felújítási keretéből.

A vitában Pécsi Diána képviselő (MSZP) jelezte, frakciója nem tartja szerencsésnek, hogy az óvoda- és bölcsőde felújítási keretéből elvont pénzből teszik használhatóvá a gyermektábort. A szavazáson tartózkodni fognak, mert csak a következő napirendi pont eredményének ismeretében tudnának dönteni.

testületi ülés illusztráció

A testület továbbá arról is határozott, hogy jelenleg a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. kezelésében lévő Óbudai Gyermektáborra haszonkölcsön szerződést köt a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft.-vel. Az önkormányzati cég pedig megbízási szerződés alapján elvégezteti azokat a felújításokat, amelyek az ingatlant alkalmassá teszik a menekült gyerekek átmeneti elhelyezésére.

Mint ismeretes az önkormányzat az orosz agressziót követően önként vállalta a Soltvadkerti Gyermektáborban az ukrán menekültek elhelyezését. Ezt azonban itt hosszabb távon nem lehet megoldani, mert a tanév befejeztével Soltvadkerten megkezdődik a zuglói gyerekek nyári táboroztatása. Ezért, illetve logisztikai okok miatt vált szükségessé, hogy a használaton kívüli Óbudai Gyermektábort alkalmassá tegyék az ukrán menekültek elhelyezésére.

Az előterjesztéshez az MSZP-Összefogás Zuglóért Frakció módosító javaslatot nyújtott be, amely arra irányult, hogy az önkormányzat ajánlja fel az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek elszállásolására az Óbudai Gyermektábort a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak (NHKT) haszonkölcsön szerződés keretében azzal a kitétellel, hogy az állami szerv vállalja az ingatlan rendbehozatalát és üzemeltetését.

testületi ülés illusztráció

Várnai László képviselő (Civil Zugló Egyesület) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Óbudai Gyermektábor 2008 óta kihasználatlanul áll, melynek őriztetésére havi egy millió forintot fordít az önkormányzat. A képviselő továbbiakban arról érdeklődött, hogy az elmúlt időszakban jelezte-e valaki, hogy a Királyok útjai ingatlant meg szeretné venni.

A kérdésre reagálva dr. Tiba Zsolt jegyző elmondta: két cégtől érkezett vételi ajánlat, mindkettőnek azt válaszolta, hogy az ingatlanok értékesítése nincs napirenden.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) bejelentette: frakciója nem támogatja az értékesítést, mert szerintük azt a zuglói fiatalok üdültetésére, szabadidős programokra kell használni, majd arról érdeklődött a módosítás beterjesztőjétől, hogy kapott-e megkeresést az önkormányzat az NHKT-től az ingatlan ügyében.

Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) azt mondta: javaslatuk szerint az önkormányzatnak kell megkeresni az egy évre szóló felajánlással az NHKT-t, amely az állami szerv felújítási kötelezettséget is tartalmazza.

Victora Zsolt képviselővel (MKKP) úgy vélte, arra nincs esély, hogy az állami szerv felújítsa az ingatlant, addig pedig értelmetlen felajánlani, amíg az NHKT-t nem kérik meg.

testületi ülés illusztráció

Horváth Csaba polgármester jelezte, hogy a városvezetés az Óbudai Gyermektábort szeretné ismét bevonni a zuglói gyerekek táboroztatásába, éppen ezért Horváth Zsolt alpolgármester (DK) és Keleti Péter szakértő kidolgoz egy hasznosítási és fejlesztési stratégiát, ami várhatóan a nyár folyamán kerül a testület elé. A polgármester bejelentette: mint előterjesztő a módosító javaslatot nem tudja elfogadni, mert annak a jegyzői észrevétel szerint nincs jogi alapja.

A testület a módosító indítványt dr. Tiba Zsolt írásos észrevételeinek figyelembevételével elutasította.

Bérlakás felújítás

A grémium az E-Co-Housing projekt megvalósítására kiírt feltételes közbeszerzési eljárást eredményesnek nyilvánította, az eljárás nyertesének pedig a Pesti Építő Zrt.-t jelölte meg. A testület azt is vállalta, hogy biztosítja a szerződéskötéshez szükséges bruttó 158,6 millió forintos többletfedezetet. A Képviselő-testület a döntés kapcsán tudomásul vette, hogy a kivitelezés csúszása esetén a 2022. október 31. után kiállított számlák az Európai Uniós felé már nem számolhatók el, ezeket az önkormányzatnak kell kifizetni.

Az önkormányzat 2018 októberében nyert 1,5 milliárd forintos uniós támogatást a Több mint lakóház elnevezésű pályázatával az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programja keretében 25 lakásos bérház építésére. A városvezetés a projekt megvalósítására a Gizella utca 14–16. szám alatti telket jelölte ki. Az elmúlt időszakban bekövetkezett építőipari árrobbanás miatt azonban az ide tervezett E-Co-Housing beruházás költsége több mint 700 millió forinttal nőtt meg. Erre azonban az önkormányzatnak nem volt forrása, ezért a képviselő-testület úgy határozott, hogy az E-Co-Housing-féle nyertes pályázatban vállalt energiahatékony közösségi lakóházat egy önkormányzati tulajdonú lakóház felújításával helyettesítik. Erre a célra a grémium a Mexikói út 11b. alatti ingatlant jelölte ki. A program befejezését szolgáló alternatív megoldást az Európai Bizottság UIA Program Igazgatósága elfogadta.

testületi ülés illusztráció

A polgármester a vitában rávilágított, az eredeti elképzelésektől eltérően valósul meg a projekt, azonban nem kell visszafizetni az uniótól nyert pénzt, és egy rosszállapotú önkormányzati tulajdonú ház újul meg jó minőségben.

Szabó Rebeka alpolgármester (Párbeszéd) kihangsúlyozta: az innovatív megoldásokat tartalmazó pályázat benyújtásakor az volt a cél, hogy pilot projekt formájában jóminőségű bérlakásokhoz jusson az önkormányzat.

A testület arról is határozott, hogy a bírálóbizottság javaslata alapján a Kerékgyártó utca komplex rekonstrukciója I. ütemének megvalósítására kiírt tendert –, amelyre a Viaduct Project Kft. nyújtott be ajánlatot – érvénytelennek minősíti, és új pályázatot ír ki a feladat elvégzésére.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb