Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Már a tizenegyedik orvosi rendelő újult meg a kerületben

Az Egészséges Budapest Program keretein belül újabb – immár a tizenegyedik – rendelő újult meg Zuglóban. A Tábornok utcai korszerűsített szakrendelőt november 8-án adta át Karácsony Gergely főpolgármester, Horváth Csaba polgármester, Hajdu Flórián és Rózsa András alpolgármesterek, valamint dr. Nagy András Csaba a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató-főorvosa.

A pandémia okozta nehézségek ellenére Zuglóban éppen az egészségügyi fejlesztéseket sikerült továbbvinni az elmúlt másfél évben, folytatva ezzel azt a programot, ami Karácsony Gergely zuglói polgármestersége idején indult az Őrs vezér téri szakrendelő korszerűsítésével és az ottani gyermekorvosi szakrendelő kialakításával. Horváth Csaba polgármester ezekkel a gondolatokkal vezette be a Tábornok utcai ünnepélyes átadót. Kiemelte továbbá az Egészséges Budapest Program jelentőségét, amelyet a Fővárosi Önkormányzat „harcolt ki” a kormányzattól, és amelynek keretein belül Zugló 807 millió forintot kapott.

Mindebből 620 millió forintot költöttünk 11 háziorvosi, illetve szakrendelő felújítására. Többek között itt, a Tábornok utcában ebből valósultak meg a nyílászárócserék, a tetőfelújítás, a festés, a szigetelés, a klimatizálás. A fennmaradó 187 millió forintot pedig orvosi eszközök beszerzésére fordítjuk – részletezte Horváth Csaba. – 2019-ig Zugló a főváros mostohagyermeke volt, ez a szomorú szerep azonban megváltozott, mert most olyan fővárosi vezetés jött létre, amely partnernek tekinti Zuglót és a zuglói embereket – zárta gondolatait a polgármester még azzal, hogy az elmúlt másfél évben az egészségügy mellett más területeken is megújulás zajlik a kerületben.

Karácsony Gergely főpolgármester beszédében utalt a zuglói polgármestersége idején elindított tervekre, és méltatta a kerület mai vezetésének törekvéseit, eredményeit.

Nyilván egy főpolgármester nem lehet elfogult, mind a 23 kerület sorsát egyformán a szívén viseli. Mégis, egykori zuglói polgármesterként van egy plusz örömöm akkor, amikor a közös fejlesztéseinkről beszélgetünk. A kerület jelenlegi polgármestere, Horváth Csaba nagyon jól felhasználta azt a keretet, ami az Egészséges Budapest Programból a rendelkezésre állt, hiszen sok olyan kisebb és közepes beruházást is megvalósított, amely a helyiek számára fontos lehet. Úgy érzem, hogy jól gazdálkodtak ezzel a pénzzel. Nagyon örülök annak is, hogy egy egész napot eltölthetnénk a kerületben, ha végig akarnánk járni azokat a fejlesztéseket, amelyeket Zugló és a főváros közösen valósított meg az elmúlt időszakban, legyen szó útfelújításokról, vagy éppen a Rákos-patak revitalizációjáról.

Karácsony Gergely ugyanakkor kiemelte, a ciklus elején kötöttek a kormánnyal egy megállapodást, amely arról szólt, hogy sok ilyen és hasonló beruházást meg tudjanak valósítani az Egészséges Budapest Program keretében.

A Fővárosi Önkormányzat tartotta magát ehhez a megállapodáshoz, a kormány azonban nem: az egyezség szerinti határidőig, azaz október 31-ig a fővárosnak járó 10 milliárd forintot nem fizette ki. Ez a pénz jár a budapestieknek, pártállástól függetlenül minden polgárnak, minden kerületnek – nyomatékosította a főpolgármester.

Felújított rendelő

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Dr. Nagy András Csaba a Zuglói Egészségügyi Szolgálta igazgató-főorvosa kiemelte, hogy a látványos felújítások mellett igen fontos informatikai beruházások is történtek, amelyek lehetővé tették a még korszerűbb betegellátást, illetve folyamatban vannak olyan hosszútávú fejlesztések is, amelyek a szív-érrendszeri és anyagcsere betegek érdekeit szolgálják.

Bár harminc éve vagyok orvos, de az elmúlt évek során olyan beruházásokat éltem meg, amelyet az egészségügyben már nagyon hiányoltunk – jelentette ki a ZESZ igazgató-főorvosa.

– A Tábornok utca rendelőben több mint 60 belső, illetve külső nyílászárót cseréltek ki, ezenkívül az épületben álmennyezetet tettek fel, 400 négyzetméternyi lapostetőt hőszigeltek és láttak el vízelvezetőkkel a szakemberek, de erős- és gyengeáramú kábelcserék is történtek, illetve 115 lámpatestet, 150 faliszerelvényt, főelosztót és 9 klímaberendezést szereltek fel – tudtuk meg Hajdu Flórián alpolgármestertől.

Felújított rendelő

Az átadó ünnepség után Karácsony Gergely főpolgármester és Horváth Csaba polgármester közös kerületbejárást tartott. Először felkeresték a Rákos-patak TÉR-KÖZ pályázatból felújított részét a Mogyoródi út és Egressy út közötti szakaszon. A beruházás a 2017-es fővárosi közgyűlés döntését figyelembe véve kezdődött meg. Mindeddig 400 méternyi patakszakasz újult meg önkormányzat és fővárosi TÉR-KÖZ pályázat forrásából.

A munkaterületet 2021. májusában adtuk át, novemberben várható a hivatalos befejezés, most van folyamatban a műszaki átadás-átvétel – tájékoztatta lapunkat Hajdu Flórián.

A városvezetők ezt követően megnézték a nemrégiben átadott Csömöri úti felüljárót, végül négyszemközti megbeszélést tartottak a zuglói Polgármesteri Hivatalban.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb