Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Óvatosan a felújítással, árthatunk vele a madaraknak

Az épületfelújítások, a fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele, a fák, bokrok kivágása – ez a három leggyakoribb tevékenység, amelyekkel visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okozhatunk. A Magyar Madártani Egyesület arra kéri az embereket, hogy ezeket a munkálatokat a költési időszak kezdete előtt végezzék el.

Az év első három hónapjában, vagyis március végéig kellene elvégezni a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amik veszély jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.

A tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket (és denevéreket) is érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetés-kötelesek, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el. Ezért hallani lakott fecskefészkek tömeges leveréséről nyaranta – áll a Magyar Madártani Egyesület közleményében. A szakemberek rámutattak: a hatósági engedélyek kiállításakor fontos lenne annak hangsúlyozása, hogy a munkálatok befejezése után műfészkekkel kell pótolni a megsemmisült madárotthonokat. Kitértek arra is, hogy a bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felnövő fás szárú vegetáció eltávolítása, visszavágása jól tervezhető és az őszi-téli időszakra is ütemezhető. Ezért indokolatlan a természetvédelmi és az állatvédelmi törvénybe ütköző munkákat a madarak költési időszakára hagyni.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb