Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Szolidaritás az Európa-napon

Ezer cserép kék és sárga virággal készült az Európa-napra Zugló Önkormányzat: május 9-ét, a Schuman-nyilatkozat aláírásának napját tekintjük az Európai Unió születésének. A virágosztással a kerület szolidaritását fejezte ki Ukrajnával.

A zuglói lakcímet igazoló kártya felmutatásával mindenki kaphatott egy kék és egy sárga virágot. Sokan jól megnézték, mely növényeket viszik haza, Ballács Zoltáné szerint azonban mindegyik szép. -Nagyon helyes és értelmes programot szerveztek az Európa-nap alakalmából, a szolidaritás a minimum – mondta a zuglói asszony. – Minden jóérzésű ember sajnálja a hazájukat elhagyni kényszerülő ukránokat.

Horváth Csaba polgármester az egyik legértékesebb nemzetközi ünnepnek nevezte az Európa-napot, amely 72 évvel ezelőtt szavatolta, hogy soha többen ne törjön ki háború a kontinensen. – A harcok korábban mindig a nyersanyagokért folytak, nem véletlen, hogy a Schuman-nyilatkozat is az acél és a szén közösségét hozta létre pont azért, hogy anyagi haszonszerzés miatt soha többet ne legyen háború Európában. Azt a napot tekintjük a számos értékkel rendelkező Európai Unió megalakulásának. A szervezetnek bár nagyon fontos, de nem egyetlen funkciója, hogy pénzt kapunk. Az európai közösséget jelenti.

A virágok osztásában az önkormányzat munkatársain kívül Kisné Szivcsovics Nikolett, Bitskey Bence és Hevér László György képviselők is segítettek. A polgármester rámutatott, a béke jeleként ajándékoznak kék és sárga virágokat, amelyeknek fontos üzenete van, mégpedig az, hogy a békéért, a jobblétért mindenkinek tennie kell. Az ültetés pedig ennek a megújulásnak a szimbóluma.

Az Örs vezér terén megtartott ünnepségen Lisenko Esenia Mikolaé és Zlata Szerpinova, két, családjukkal Ukrajnából menekült lány is mikrofon elé lépett. Előbbi több dalt adott elő: otthonában, Ohtirkában négy éve táncolt és énekelt, de miután a városukat két kerület híján lerombolták, édesanyjával, két testvérével és nagymamájával Magyarországra menekült. Bár minden nap beszél az édesapjával, nagyon aggódik érte és az otthon maradt rokonokért.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Zlata a Szeressétek Ukrajnát című verset szavalta el ukránul. Az ő családjában magyar szálak is vannak: dédnagymamája még az Osztrák-Magyar Monarchia idején született, nagypapája pedig Kárpátalján. A férfi később Odesszába ment tanulni, ott nősült meg.

Zuglóban az elmúlt években több uniós forrásból finanszírozott program valósult meg. Ezekről részletes információt itt olvashatnak.

A rendezvényt a Zuglói Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánc együttese zárta.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb