Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

UIA – Több mint lakóház

TÖBB, MINT LAKÓHÁZ
Zugló győztes projektje az Urban Innovatív Actions pályázaton

A PÁLYÁZATI PROGRAM
Az Urban Innovative Actions (UIA) program az Európai Bizottság új, kísérleti kezdeményezése a 2014-2020-as időszakban. Az UIA célja, hogy erőforrásokat kínáljon európai városok számára újszerű, innovatív megoldások tesztelésére. A programra az 50.000 főnél népesebb európai városok jelentkezhetnek.

“Az UIA kezdeményezés fő célja teret és erőforrásokat biztosítani az európai önkormányzatoknak arra, hogy az egymással kapcsolatban lévő kihívások merész és eddig be nem bizonyított megoldásait teszteljék, és azzal kísérletezzenek, hogy ezek az ötletek hogyan állják meg a helyüket a valós, összetett környezetben. A támogatott projekteknek innovatívnak és jó minőségűnek kell lenniük, a főbb érdekeltek bevonásával kell megtervezni és megvalósítani őket, továbbá eredmény-orientáltnak és átültethetőnek kell lenniük.”

Az UIA programra összesen 372 millió eurót biztosít az Európai Bizottság, a projektek kiválasztása 2015 és 2020 között évente megjelenő felhívásokon keresztül történik.
A harmadik felhívás 2017. december 15-én jelent meg, 2018. március 30-ai beadási határidővel. Ez a felhívás négy témát célzott meg: alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz, levegőminőség, lakhatás, valamint munkahelyek és készségek a helyi gazdaságban. A felhíváshoz 80-100 millió euró forrás áll rendelkezésre, amelyből a nyertes projektek 5 millió euróig részesülhetnek. A projektekhez 20% önerőt kell biztosítani (saját vagy más forrásból). Az UIA-projektek költségvetésének nincs meghatározott mérete; a győztes projektet maximum 3 éven belül meg kell valósítani.

ZUGLÓ PROJEKTJE
A Zuglói Önkormányzat jelentős társadalmi, mérnöki és környezetvédelmi tudással bíró partnereket vont be a projekt kidolgozásába. A lakhatás témakörében benyújtott, E-Co Housing elnevezésű projekt több mint 4,5 millió eurós, közel 1,5 milliárd forintos támogatásban részesült.
A projekt fő célja egy innovatív, fenntartható, önkormányzati bérlakásokat tartalmazó ház kialakítása Zuglóban, amellyel alacsony fenntartási költségű lakásokhoz juthatnak a kerületi lakosok. A Gizella utca 14-16. szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül majd ez a pozitív energiamérlegű, az építés környezetre gyakorolt hatásait a lehető legkisebbre csökkentő épület. Az épület többszintes lesz, előre gyártott elemekből készül, kb. 25-30 különböző méretű lakás alakítható majd ki benne. A költséghatékonyság érdekében alacsony építési költség, energiahatékony és okos informatikai megoldások képezik a projekt műszaki sarokköveit.
Az épület fizikai megvalósításán túl a projekt célja egy olyan lakóközösség kialakítása, amely generációkon átívelő együttműködésen, befogadáson alapul; önkormányzó módon az egészséges és fenntartható életmódot támogatja.
A projekt része a működés műszaki és társadalmi szempontból történő nyomon követése, annak érdekében, hogy a tapasztalatokat át tudjuk adni, és egy máshol is megvalósítható, sikeresen működő modellt tudjunk létrehozni.

A PROJEKT CÉLJAI

 • megközelítőleg 100, különböző életkorú, társadalmi és családi helyzetű zuglói lakosnak nyújtunk megfizethető, fenntartható lakhatási lehetőséget, ezzel is csökkentve a lakásigénylők várólistáját,
 • növekszik a több mint két ember elhelyezésére alkalmas zuglói önkormányzati bérlakás-állomány, amelynek bővítésére óriási igény van
 • önkormányzati és civil intézmények segítségével a lakóházban sokkal jobb „házon belüli” kommunikáció és személyre szabott szolgáltatás alakítható ki, amely modellként szolgálhat más települések számára,
 • a zéró energiafelhasználású épület csökkenti Zugló széndioxid-lábnyomát,
 • az építkezés során újrahasznosított anyagok alkalmazásával növelhetjük az erőforrások felhasználásának hatékonyságát
 • az esővíz és szürke víz hasznosításával, komposztálással, bio-hulladék újrahasznosításával a ház körül kialakítandó városi kertben a körkörös gazdaság kialakulását segítjük elő.

A PROJEKTBEN RÉSZT VEVŐ PARTNEREK
Vezető partner: Zugló Önkormányzata
Partnerek és fő feladataik a projektben:

 • HBH Stratégia és Fejlesztés Kft: projektmenedzsment, partnerek közti munka koordinálása, jelentések, beszámolók összeállítása, kockázatkezelés, minőségbiztosítás, külső kommunikáció
 • Energia és Környezet Kft.: okosház-tervezés
 • ABUD Mérnökiroda Kft.: engedélyes és kiviteli tervek elkészítése
 • Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete: kommunikációs feladatok
 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Urbanisztika Tanszék: tanulságok, tapasztalatok leszűrése, összegyűjtése, máshol is alkalmazható mintamodell kidolgozása
 • HABITAT for Humanity Magyarország: lakóközösség-építés megalapozása, fenntartható életstílus alapjainak kidolgozása
 • GreenDependent Intézet Nonprofit Kft.: fenntartható és okos életstílus kialakításával kapcsolatos programok
 • Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.: az új épülethez innovatív monitoring és karbantartási rendszer kialakítása

A MEGVALÓSÍTÁS ÜTEMEZÉSE
Az UIA projektirányító szervezetével folytatandó egyeztetések és részletes előkészítés után a projekt elindítása 2019 elején történik meg.
A projekt konkrét végrehajtására 3 év áll rendelkezésre. Az első évben történik majd az épület részletes tervezése, és az építéshez szükséges engedélyek megszerzése, a közbeszerzés lebonyolítása.
Ezzel párhuzamosan zajlik majd a lakóközösség-építés alapjainak, a bérlőkiválasztás és képzés módszertanának kidolgozása. A második év során épül fel a ház, a harmadik évben már beköltöznek a lakók, a projektben résztvevő szervezetek segítik őket az épület megfelelő használatában, az új típusú, egymás segítő, költségtakarékos működést lehetővé tevő lakóközösség kialakításában.


Bemutatták a Több mint lakóház projektet

Közös mosókonyha és közösségi terek is helyet kapnak abban a lakóházban, amely az Európai Bizottság Urban Innovative Actions 1,5 milliárd forintos támogatásából épül fel. A házban 27 önkormányzati bérlakás lesz, amelyekbe hátrányos helyzetű zuglóiak költözhetnek.

A többszintes lakóház a Gizella út 14-16. szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül, a munkálatok várhatóan tavasz végén kezdődnek. – Olyan házat szeretnénk, amely a már itt élők számára is követhető módon jön létre, és épül meg. Olyan házat szeretnénk, amelyben zuglói rászoruló fiatalok, idősebbek, sokféle társadalmi helyzetben élő ember találhat otthonra – mondta az építési telken megtartott bemutatón Karácsony Gergely polgármester.

Fotó: Képszerkesztőség

A szociális ügyekért is felelős alpolgármester, Szabó Rebeka hangsúlyozta, a projekt lényege, hogy egy közösségi, fenntartható lakóház jöjjön létre, miközben egyszerre kezelik a társadalmi és a környezeti kihívásokat. – Ezzel a programmal segíthetünk a lakhatási gonddal küszködőknek, a környezeti problémákra pedig úgy reagálunk, hogy az építésnél figyelünk az alacsony energiafelhasználásra, és szem előtt tartjuk, hogy a lakók se használjanak sok energiát – fogalmazott Szabó Rebeka.

Fotó: Képszerkesztőség

Az alpolgármester kiemelte: szeretnék, ha sokszínű közösség jönne létre, éppen ezért közös mosókonyhát is terveztek, valamint a földszinten lesz egy közösségi tér, ahol akár közös születésnapi ünnepségeket is lehet tartani. A leendő lakók támogatást kapnak abban is, hogyan lehet használni egy modern, okos technológiával felszerelt házat. Megtanulhatják például az esővíz és a szürkevíz hasznosítását, a komposztálást, a biohulladék újrahasznosítását is, így a ház körüli kertben körkörös gazdaságot alakíthatnak ki.

Fotó: Képszerkesztőség

A résztvevőknek Reith András tervező beszélt az épülő házról. A szakember kifejtette, a lakásoknak mindössze párezer forintos rezsiköltsége lesz, az áramot a tetőre helyezett panelek, a fűtést és a meleg vizet geotermikus szondák biztosítják majd a szociálisan rászoruló embereknek.

Fotó: Képszerkesztőség

A nagyméretű tablóképekkel és virtuális bejárással színesített projektbemutató után az érdeklődők, a telek szomszédságában élők kérdezhettek, kötetlenül beszélgethettek a kerület vezetőivel és a szakemberekkel. Többeket érdekelt, hogy mekkora lakások lesznek az épülő házban, és az is, hogy kik költözhetnek be. Elhangzott, hogy az új épületben csak zuglói, lakhatási gondokkal küzdők – egyedülállók, családok – élhetnek majd. A tervezők gondoltak a mozgáskorlátozottakra is, így lesz akadálymentesített lakás is.


Bemutatták az E-CO Housing projektet

Sajtótájékoztatón mutatta be Zugló önkormányzata az Európai Bizottság Urban Innovatív Actions pályázatán nyertes E-CO Housing elnevezésű pályamunkáját.

A rendezvényen megjelenteket Szabó Rebeka alpolgármester köszöntötte, aki kiemelte: az önkormányzat nyolc partnerrel összefogva nyert a pályázaton.

Karácsony Gergely polgármester beszédében úgy fogalmazott, az önkormányzati bérlakások többsége leromlott állapotú, energiahatékonyságuk alacsony, ezért az ott élő rászorulóknak magas a rezsije. A polgármester hangsúlyozta: a projekt ugyan nem oldja meg a lakásproblémákat, de egy olyan új irányt mutathat, amely innovatív megoldásokkal környezetbarát, alacsony fenntartási költségű lakhatást biztosíthat a legrászorulóbbaknak, emellett elősegíti a közösségépítést is.

Fotó: Képszerkesztőség

Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte a projektet. Mint mondta, a program során megvalósuló bérház csak minimálisan fogja terhelni a környezetet, ez viszont nem mondható el a kerületben folyó kormányzati beruházásokról.

Beleznay Éva, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alelnöke (HuGBC) szerint a pályázat egy olyan kísérleti projekt, amelynek az eredményeit mások is hasznosíthatják. Hozzátette, egyesülete a tapasztalatok széleskörű megismertetését végzi majd.

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója nagyon fontosnak nevezte, hogy a pályázat kapcsán a legsérülékenyebb társadalmi rétegből való emberek juthatnak fenntartható bérlakáshoz, ami a beilleszkedés legfontosabb feltétele. Az ügyvezető igazgató azt is elmondta, hogy szervezete a projekt során a bérlőkiválasztásban, és azok mentorálásában működik közre.


Több mint lakóház
Zugló pályázott, nyert és uniós támogatással 25 lakásos bérházat épít

Zugló lakhatásról szóló pályázata győzött, és így 1,5 milliárd forintos támogatásban részesül az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjából. Zugló ebből egy 25 lakásos, szociális alapú bérházat épít. Magyarországon idén csak Zugló részesül ilyen támogatásban, Budapesten pedig Zuglón kívül még soha nem nyert egyetlen kerület sem. A 184 európai pályázóból 22-en nyertek, a brüsszeli eredményhirdetésen ma a zuglói delegáció is ott volt Szabó Rebeka alpolgármester vezetésével.

Zuglóban, a Gizella utca 14-16. szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül majd az a többszintes lakóház, amely megközelítőleg 100, különböző életkorú, társadalmi és családi helyzetű XIV. kerületi lakosnak nyújt majd megfizethető, fenntartható lakhatási lehetőséget. Olyan lakóközösség kialakítása a cél, amely a befogadáson alapul, és önszerveződő módon az egészséges és fenntartható életmódot támogatja. A ház körüli városi kertben az esővíz hasznosításával, komposztálással, a bio-hulladék újrahasznosításával egy körkörös gazdaságot alakíthatnak ki majd a lakók. Maga az épület is energiahatékony és okos informatikai megoldásokkal, előre gyártott elemekből, alacsony építési költséggel készül. A lakóház által nő a zuglói önkormányzati bérlakás-állomány, amelynek bővítésére óriási igény van, és csökken a lakásokra várók listája a kerületben.

A zuglói önkormányzat jelentős társadalmi, mérnöki és környezetvédelmi tudással bíró partnereket vont be az E-CO Housing elnevezésű projektbe. A megvalósulásért fog dolgozni többek között a HABITAT for Humanity Magyarország, a BMGE Építészmérnöki Karának Urbanisztikai Tanszéke és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete is.

Az UIA program az Európai Bizottság új, kísérleti kezdeményezése a 2014-2020-as időszakban, melyben a progresszív, innovatív városfejlesztési programok nyerhetnek támogatást összesen 372 millió eurós keretösszegből. A 4,5 millió eurós támogatást a kerület közvetlenül az Európai Bizottságtól nyerte és kapja a kormányzati szervek közbeiktatása nélkül. A győztes projektet maximum 3 éven belül meg kell valósítani. A zuglói megvalósítás 2019-ben kezdődik a részletes tervek elkészítésével, engedélyezéssel és közbeszerzéssel.

1,5 milliárd forintos EU-s támogatást nyert Zugló

Szabó Rebeka alpolgármester Brüsszelből jelenti: 1,5 milliárd forintos EU-s támogatást nyert Zugló. 🙂 ????Zugló lakhatásról szóló pályázata győzött, és így 1,5 milliárd forintos támogatásban részesül az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjából. Az önkormányzat ebből egy többszintes, környezetbarát, szociális alapú bérházat fog építeni. Magyarországon idén csak Zugló részesül ilyen támogatásban, Budapesten pedig Zuglón kívül még soha nem nyert egyetlen kerület sem. A támogatást a kerület közvetlenül az Európai Bizottságtól nyerte és kapja, kormányzati szervek közbeiktatása nélkül. ? További részletek Szabó Rebeka alpolgármestertől! #Zugló #EURegionsweek #UIAwinners

Közzétette: Zugló – 2018. október 10., szerda

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb