Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ünnepség a Fehér bot napján

A Fehér Bot Napja alkalmából tartott ünnepséget október 12-én a Civil Házban a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének keretein belül a helyszínen működő Zuglói Látássérültek Klubja. A dalokkal, versekkel és táncokkal tarkított kulturális eseményre azonban nemcsak látássérült emberek kaptak meghívót.

Ez a nap arról szól, hogy felhívja a látássérült emberekre a figyelmet – mondta Kiss Márta, a zuglói klub egyik vezetője.

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke szerint a fehér bot egy olyan szimbólum, amely megkülönbözteti a látássérült embereket a látóktól. Ezért is tartja fontosnak, hogy a rendezvényeiken az ép emberek is részt vegyenek, mert ahhoz, hogy egy látássérült ember teljes életet élhessen szükség van a többségi társadalom toleranciájára is.

Zugló közössége sokkal érzékenyebb a többi kerületnél – mondta Horváth Csaba polgármester, aki Horváth Zsolt alpolgármester és Hevér László György, a Népjóléti Bizottság elnökének társaságában személyesen köszöntötte a Civil Házban a látássérülteket. – Ebben az érzékenységben nagy szerepet vállalnak azok a speciális, vakok, látás-, hallás- és mozgássérültek számára kialakított intézmények, amelyek a kerületben találhatók. De ahhoz, hogy az itt élők, itt rehabilitáló vagy itt közlekedő sérült emberek teljes életet élhessenek, nekünk is segítenünk kell. Ez a nap felhívja a figyelmet a problémára, de sérült embertársainknak egész évben kijár a segítség.

Fotó: Balogh Róbert

A jövőre tízesztendős Zuglói Látássérültek Klubja minden hónap második szerdáján 14.00 – 16.00 között tartja összejöveteleit a Civil Házban, s a rendezvényeik bárki előtt nyitottak.

A Fehér Bot Napját 1988 óta ünneplik a világban, ezzel is emléket állítva annak a kezdeményezésnek, amely a múlt század húszas éveiben Franciaországból indult, és a fehér színű bottal arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a látássérült emberek köztünk élnek, akik időnként segítségre szorulnak.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb