Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

1956 hőseinek emléke előtt tisztelegtek a zuglóiak

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóját a Forradalom terén ünnepelték meg a zuglóiak. Az önkormányzat rendezvényén megjelentek ünnepi beszéddel, szavalattal és virágokkal tisztelegtek Zugló 56-os hőseinek és mártírjainak emléke előtt.

Horváth Csaba polgármester ünnepi beszédében kiemelte: 66 évvel ezelőtt egy kis, közép-európai ország nagyszerű népe, a magyarok úgy döntöttek, nem tűrik tovább az elnyomást, szabadságuk lábbal tiprását, és hogy az országot elszakítsák onnan, ahová tartozik, az európai nemzetek sorából.

– 1956 októberében Zugló, Budapest és a vidéki magyar városok utcáit ellepték a jövőjüket féltő fiatalok, akik egy szabad magyar hazában akartak felnőni, tanulni és dolgozni – jelentette ki a polgármester, hozzátéve: ők a magyar szabadság harcosai voltak, akik tudták, hogy mit akarnak, és nem féltek szembeszállni a sokkal erősebb elnyomóval, mert a hazaszeretet adott nekik erőt, hogy ha csak néhány napra is, de kivívják a szabadságukat.

– Magyarország akkor a jó oldalra állt és csak egy idegen hatalom brutális beavatkozása akadályozta meg, hogy a jó oldalon is maradjon – mondta Horváth Csaba megjegyezve: a pártállam vezetői akkoriban gyakran hangoztatták, hogy a szabad Magyarországot elnyomó szovjetek a barátaink. Kérdéses azonban, hogy milyen barát az, aki tankkal tör egy békére vágyó népre, szétlövi a fővárosát és embereket akasztat fel.

– A Szovjetunió egyetlen pillanatra sem volt Magyarország barátja, csak egy megszálló, amely erőszakkal tette csatlósává Európa megbecsült nemzeteit, köztük hazánkat is – hangsúlyozta a városvezető, hozzáfűzve, ahogy a Szovjetunió, úgy Putyin Oroszországa sem a barátunk, mert nem kell olyan barát, amely a magyar forradalom után 66 évvel tankokkal, bombákkal és rakétákkal ront rá testvérnemzetére, civileket mészárol le és ezrével börtönzi be a békéért tüntetőket.

– Mi magyarok, ahogy 66 évvel ezelőtt most is kiállunk a szabadság mellett, nemet mondunk az elnyomásra és támogatjuk ukrán szabadságharcos barátainkat. Éljen a szabad Magyarország, éljen a szabad Ukrajna! – hangoztatta Horváth Csaba polgármester.

Hadházy Ákos Zugló országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, a magyaroknak mindig nagyon jól ment az utólagos tiszteletadás, így az égben lévő 56-os hősök most vélhetően éreznek valamennyi elégtételt, hogy ha a nemzetük kivégezte és börtönbe vetette is őket, most sok szép koszorúval tisztelegnek előttük. A politikus szerint a forradalmárok többsége szókimondó ember volt, ezért lehet, hogy a megemlékezések alkalmával az Égi Forradalmi Tanácsban csendesen megjegyzik, talán jobb lett volna, ha a vészterhes napokban a többség nem kivár, hanem melléjük áll, mert akkor győzhetett volna a forradalom, vagy legalább megmentették volna őket a haláltól, vagy a rabságtól.

– Minden hatalomra lehet eredményesen nyomást gyakorolni. Az eredmény kizárólag attól függ, mennyien hajlandóak ebben részt venni – hangsúlyozta Hadházy Ákos, aki szerint párhuzamot lehet vonni a mai hazai viszonyok és a 66 évvel ezelőtti idők között, mert akkor is, ahogy most is, orosz csatlósok vezették az országot, kiterjedt propagandagépezet működött, csak az állampárt hű emberei kaphattak vezető pozíciót, emellett pocsék gazdasági helyzet és rengeteg szegény ember volt. Ami nagyon fontos, hogy akkor sem volt következménye a dolgoknak a politikában, és a játékszabályok miatt akkor sem lehetett választásokon leváltani a hatalmat.

– Vannak persze különbségek, ma még az ellenzékiségért senkit nem börtönöznek be, nem ölnek meg, sőt, van annyi szabad sajtó is, amennyit a hatalom megenged – fejtette ki az országgyűlési képviselő, hozzátéve: az eltérések miatt egyelőre nem beszélhetünk diktatúráról. A szakértők az ilyen állapotot hibrid rezsimnek nevezik. Ennek a megdöntéséhez pedig hibrid forradalomra van szükség, amely során nagyon sok ember békésen, de határozottan és elszántan kikényszeríti a tisztességes választások feltételét.

– Ez nem megy egyik napról a másikra, de haladnunk kell, mert az elégedetlenség fokozódásával a hibrid rezsimből valódi diktatúra lesz. Az ’56-os forradalmárok emlékéhez csak akkor leszünk méltóak, ha mindent megteszünk azért, hogy ez ne következzen be – húzta alá Hadházy Ákos országgyűlési képviselő.

Az esemény záróakkordjaként az ünnepségen megjelentek megkoszorúzták az 1956-os forradalom és szabadságharc zuglói hőseinek és áldozatainak emlékművét, illetve mécses gyújtással fejezhették ki együttérzésüket és szolidaritásuk a hazájukat védő ukrán néppel.

Az emlékművet Zugló önkormányzata nevében Horváth Csaba polgármester és Horváth Zsolt alpolgármester koszorúzta meg. Koszorút helyezett el továbbá Hadházy Ákos Zugló országgyűlési képviselője és Vajda Zoltán Zugló-Alsórákos országgyűlési képviselője.

A Demokratikus Koalíció Zuglói Szervezete nevében Horváth Zsolt, Kinisch Andrea, Lepsényi László és Hevér László György, az MSZP zuglói önkormányzati frakciója és az MSZP Zuglói Szervezete részéről Sokacz Anikó, a Momentum Mozgalom Zuglói Szervezetétől Rózsa András és Busznyák Imre, az LMP-Magyarország Zöld Pártja részéről Bódi Attila és Hanák Gábor, a Zuglói Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattól Paulik Ferenc, a CivilZugló Egyesülettől Várnai László és Szepesi Hajni néni, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XIV. Kerületi Tagcsoportja nevében dr. Kiss Zoltán és dr. Ferdinandy István, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete XIV. Kerületi Szervezet részéről Kristóf Lászlóné és Bohácsné Vilimek Ágnes, a Tiszta Égbolt Bajtársi egyesület részéről Tóth Sándor és Dudar András, a Studium Generale Zuglói Egyesület nevében dr. Mátraházi Tivadarné, dr., Kovács Aladárné és Gyenes Sándorné helyezte el a megemlékezés virágait.

Az eseményen Nagy Zsolt színművész és Joe Fritz klarinétművész működött közre.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb