Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

1956 őszére emlékeztek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékeztek október 23-án a zuglóiak. A kerület vezetői, az 56-os szervezetek, a politikai pártok és civil szervezetek képviselői a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templom falán elhelyezett emléktáblánál és a Forradalom terén hajtottak fejet a 63 évvel ezelőtti sorsfordító események hősei előtt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából rendezett önkormányzati megemlékezés résztvevői a hagyományoknak megfelelően elsőként a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templom falán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg. A kerület nevében Horváth Csaba polgármester, és Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője helyezte el az emlékezés virágait.

Horváth Csaba a Forradalom terén elhangzott beszédében úgy fogalmazott: a magyar történelem sajátossága, hogy két legfontosabb ünnepünkön ’48 és ’56 hőseit gyászoljuk. – Siratjuk mindazokat, akiket 63 évvel ezelőtt Budapesten és a magyar városok utcáin öltek meg, illetve a forradalom leverése után gyilkoltak meg. Ez a sorsa azoknak a nemzeteknek, amelyeknek a szabadságvágya nagyobb az erejénél – tette hozzá a polgármester, megjegyezve, a forradalmat ugyan vérbe fojthatták, azonban a szabadságvágyat nem lehetett elpusztítani.

Fotó: Képszerkesztőség

Horváth Csaba kiemelte, három évtizeddel ezelőtt ötvenhat hőseinek küzdelme beérett, október 23-án kikiáltották a harmadik Magyar Köztársaságot. Felcsillant a remény, hogy hamarosan hazánk is Európa teljes értékű része lesz – jelentette ki Zugló polgármestere hozzáfűzve, okkal voltunk büszkék, amikor 15 évvel ezelőtt ez teljesült, és úgy tűnt, hogy a nehéz, de békés és nyugodt építkezés évtizedei következnek. A politikus azt mondta, a legrosszabb álmaiban sem gondolta volna, hogy a szabad Magyarország újra veszélybe kerül, mert az elküldött oroszokat éppen a magyar kormány engedi vissza a hátsó ajtón, és a kabinet a fejlett nyugat helyett a keleti diktatúrákhoz közeledik. A kormány uralta sajtóból pedig ismét hazug és ostoba propaganda ömlik majd a hírek helyett, miközben az ország a régió éllovasából sereghajtóvá válik.

Horváth Csaba szerint a történelem kereke ismét úgy fordult, hogy a magyar népnek meg kell szabadulnia az elnyomóktól. – Tíz nappal ezelőtt – az önkormányzati választásokon – Budapest és számos magyar város ismét a szabadságot választotta – közölte. Az ezeken a településeken élőket Zugló polgármestere napjaik hőseinek nevezte, akik nem rettentek meg a zsarolástól és a fenyegetéstől, nem féltek szembefordulni a sokkal erősebb hatalommal. Ezeknek a városoknak a példamutatása és ereje fogja megteremteni az ötvenhat hőseihez méltó szabad és demokratikus Magyarországot – jegyezte meg Horváth Csaba.

Tóth Csaba felszólalásában arról beszélt, hogy 1956. október 23-án nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot az utcára vonuló diákok, akik nem voltak egyedül, mert melléjük állt Budapest népe is. A sorsfordító napokban az emberek szíve reménnyel telt meg, azonban a szabadságigényre a hatalom arroganciával válaszolt és ismét vér folyt a pesti utcákon. A forradalmat ugyan leverték, de a győztesek vesztesekké váltak, az összeomlása csak idő kérdése volt.

Zugló szocialista országgyűlési képviselője kiemelte, 30 évvel ezelőtt ismét a szabadság szele söpört végig az országon. A rendszerváltással esély nyílt arra, hogy megvalósulhassanak 1956 céljai – fejtette ki Tóth Csaba, hozzátéve, a szabadság és demokrácia sérülékenysége ellenére sem engedhető meg, hogy bárki is visszaéljen a közösségtől kapott hatalmával. A magyar emberek megelégelték a hatalom romlottságát és tíz nappal ezelőtt a főváros változást és igazságot kívánó népétől az ellenzéki összefogás jelöltjei rég nem látott bizalmat kaptak, hogy Budapestet egy modern és élhető európai várossá, valódi otthonukká tegyék.

Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott: választási ígéreteik betartásánál többet szeretnénk tenni, mert az emberek is többet várnak tőlük. Zuglóban méltán lehetnek büszkék az elmúlt évek eredményeire, amelyek erős alapot biztosítanak a további fejlődéshez – fűzte hozzá Tóth Csaba, megjegyezve: össze kell fogni, mert ötvenhat hőseinek tartoznak azzal, hogy megteremtsék azt a Magyarországot, amelyben hittek, amiért harcoltak, és amelyért közülük sokan az életüket adták.

A beszédeket követően a pártok, intézmények és civil szervezetek képviselői, valamint magánszemélyek megkoszorúzták az 1956-os forradalom és szabadságharc zuglói hőseinek és áldozatainak emlékművét, majd virágot helyeztek el a Forradalom terén található körgyűrűre, amelybe azoknak a kerületi lakosoknak a nevét vésik, akik tevékeny résztvevői voltak a forradalomnak és szabadságharcnak.

A rendezvényen Lutter Imre Radnóti-díjas versmondó művész működött közre.

Az ünnepségen készült fotókból összeállított galériát ide kattintva tekintheti meg. 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb