Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Hamarabb kezdődött a parlagfűszezon

A meleg időjárás és a sok eső miatt a megszokottnál hamarabb, augusztus eleje helyett már július közepétől virágzik a parlagfű. A növény pollenkoncentrációja növekszik, a köhögés, tüsszögés, könnyezés, szemviszketés, orrfolyás gyógyszerrel kezelhető.

Az elhanyagolt parlagfű-allergiából az évek alatt asztma is kialakulhat, ezért oda kell rá figyelni, amennyire lehetséges, enyhíteni kell a tüneteket. Ebben a gyógyszerek mellett a mindennapi hajmosás, a gyakori szellőztetés és az is segít, ha a ruhák a lakásban száradnak.

– Mint minden allergiánál, a parlagfű esetében is végleges megoldást jelenthet a deszenzibilizálás. A szigorú szabályozású, 3-5 évig tartó folyamat alatt hozzászoktatják a szervezetet az allergénhez – mondta dr. Kalmár Patrícia Eszter, a kerület tiszti főorvosa, aki kiemelte, a parlagfű nem csodaszer, nem gyógyítja a daganatos megbetegedéseket, és az is tévhit, hogy a növény fogyasztása megszünteti az allergiát.

A parlagfű irtására, kaszálására június 30-ig volt lehetősége a földtulajdonosoknak. A közterületek mentesítése az önkormányzat felelőssége. A szennyezett magánterületek tulajdonosait a hatósági osztály kötelezi a telek megtisztítására, ha szükséges, az önkormányzat munkatársai kényszerkaszálást rendelhetnek el, amelynek költsége a terület gazdáját terheli. Bírság kiszabására a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, a büntetés mértéke 5 millió forintig terjed.

Egy-egy parlagfüvet akár séta közben is ki lehet húzni, a parlagfű bejelentő rendszeren keresztül pedig bárki jelezheti, ha szennyezett területet lát.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb