Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Oktatótermet neveztek el dr. Kárpáti Sándorról

A betegeknek nem csak a testét, hanem a lelkét is gyógyítani kell – vallotta dr. Kárpáti Sándor, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) két éve elhunyt reumatológus osztályvezető főorvosa, akinek tiszteletére emléktáblát emeltek, és termet neveztek el róla a ZESZ Örs vezér terei épületében.

A családtagok és kollégák jelenlétében megrendezett terem-, valamint emléktábla-avatáson megjelenteket dr. Nagy András Csaba, a ZESZ igazgató főorvosa köszöntötte, aki beszédében kiemelte: dr. Kárpáti Sándor főorvos fantasztikus szakmai tudással és nagy emberséggel rendelkező munkatársa volt. Tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála mindenki számára óriási veszteséget jelentett. Az igazgató főorvos azt is elmondta, már a temetés időszakában tudatosult benne, hogy elhunyt kollégája egy olyan ember volt, akinek a nevét, az emlékét méltóképpen meg kell őrizni, ezért kezdeményezte, hogy az önkormányzat segítségével kialakított oktatótermet nevezzék el róla, a helyiségben pedig helyezzék el a főorvos emléktábláját.

Horváth Csaba polgármester beszédében hangsúlyozta: dr. Kárpáti Sándor egész életében ugyanazon a munkahelyen dolgozott, több mint harminc éven át nagy odaadással látta el a zuglói betegeket. Életútja, személyisége, empátiája, valamint a mozgásszervi betegségek gyógyítása területén elért kimagasló eredménye azt mutatja, hogy egy olyan embert ragadott el fiatalon a halál, akinek az emlékét meg kell őrizni, mert példaként szolgál a ma és a jövő egészségügyben dolgozók számára.
A polgármester úgy vélte, azzal, hogy az önkormányzati támogatással tudományos és oktató célzattal létesült termet dr. Kárpáti Sándorról nevezték el, ahol helyet kapott az emléktáblája is méltó emléket állít a kiváló orvosnak.

Rózsa András egészségügyért felelős alpolgármester felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyben nincsenek ünnepnapok, csak hétköznapok, mert a betegellátás folyamatos. Azonban e semmihez sem hasonlítható különleges hivatás gyakorlása közben is van olyan pillanat, amikor meg kell állni, ilyen a mostani esemény is, ahol az egybegyűltek dr. Kárpáti Sándor főorvosra emlékeznek, akinek életpályája a gyógyítók elhivatottságát, akaraterejét és tettrekészségét szimbolizálja.

Dr. Kőszegi György orvos igazgató előadásában dr. Kárpáti Sándorról emlékezett meg, akivel két évtizeden át dolgozott együtt. Mint szavaiból kiderült, az elhunyt orvos ifjú korában Széchy Tamás tanítványaként európai szinten is jelentős úszó és búvárúszó sikereket ért el. Széleskörű érdeklődésű diák volt, amely a sport mellett a természettudományokra és a történelemre is kiterjedt. A történész pálya helyett egyik tanára tanácsára választotta az orvosi hivatást. Több mint harminc éves orvosi pályafutása alatt mindvégig a zuglói egészségügyi szolgálatnál tevékenykedett Nem csupán reumatológus volt, számos társadalmi pozíciót is betöltött, különböző szakbizottságokban dolgozott. Reumatológus osztályvezető főorvosként évtizedeken át az intézet egyik alappillére volt. Páciensei azért szerették, mert ez volt a hitvallása, hogy a betegeknek nem csak a testét, hanem a lelkét is gyógyítani kell.
Munkáját mindig emberséggel, alázattal és baráti közvetlenséggel végezte. Miután 2013-ban megbetegedett sok mindent újraértékelt az életével kapcsolatban. Ekkortól még többet foglalkozott kapcsolataival, és a munkájával. Élete utolsó pillanatáig tele volt szakmai és magánéleti tervekkel.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A beszédek elhangzását követően dr. Kárpáti Sándor reumatológus osztályvezető főorvos Krajcsovics Károly grafikusművész által készített domborműves emléktábláját Horváth Csaba polgármester, Rózsa András alpolgármester és dr. Nagy András Csaba, a ZESZ igazgató főorvosa leplezte le.

Az ünnepélyes terem- és emléktábla-avatást követően tudományos konferencia vette kezdetét, amelyen dr. Pávich Anna és dr. Kiss Katalin reumatológus főorvosok, valamint Tasnádi Zsófia fizikoterápiás asszisztens és Horváth Viktória gyógytornász tartott előadást.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb