Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A főváros eddigi legnagyobb tűzesetének évfordulóján emlékeztek a Csertő utcai paneltűz áldozataira

Az ötven évvel ezelőtti zuglói paneltűz áldozatainak emlékére az önkormányzata nevében koszorút helyezett el a tűzzel érintett Csertő utca 12-14. számú ház falán Horváth Csaba polgármester, Hajdu Flórián alpolgármester és Hevér László György, a Népjóléti Bizottság elnöke.

Horváth Csaba a koszorúzást követően elmondta: az 1970-es évek elején a tízemeletes lakóépületek még újdonságnak számítottak, a szakemberek nem rendelkeztek kellő ismerettel és tapasztalattal az ilyen épületekről. A hét áldozatot követelő tűzeset befolyással volt a tűzoltóság fejlesztési irányára és a jogalkotásra is. Zugló történetének e tragikus fejezete következményeként szigorítottak a középmagas és magas épületek tűzvédelmi szabályain.

A Larsen-Nielsen paneles rendszerű, középfolyosós, 10 emeletes Csertő utca 12-14. szám alatti lakóház építését 1969. március 17-én kezdték meg. A lakók 1970 harmadik negyedében költöztek be lakásaikba. 1972. május 18-án nem sokkal éjfél után a Csertő utca 12-14. szám alatti házban VII. emeletén elektromos zárlat miatt tűz ütött ki. A főváros eddigi legnagyobb tűzesetében heten vesztették életüket. A mentők különböző sérülésekkel 39 lakót és két tűzoltót szállítottak kórházba. A tűzoltók 145 lakót menekítettek ki a veszélyzónából. Az oltásban 118 tűzoltó vett részt 13 gépjárműfecskendővel és hét különleges szerkocsival.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb