Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Szürkevíz hasznosító rendszert mutattak be Zuglóban

A Hétszínvirág Óvodában tartott szakmai bemutatót a szürkevíz hasznosításáról Zugló önkormányzata a City Water Circles (CWC) – Városi Vízkör projekt iránt érdeklődő fővárosi intézményeknek.  

Egressy úti gyermekintézményben megjelenteknek Király Zsuzsanna kommunikációs munkatárs mutatta be az óvodában létesített szürkevíz hasznosító rendszert, amely a tetőről lefolyó esővizet és gyermek kézmosóból érkező vizet teszi alkalmassá további felhasználásra. A kavicságyon szűrt vizet az óvoda kertjének locsolására és a gyermekvécék öblítésére használják.

Pál József okleveles épületgépész, a rendszer gépészeti tervezőjétől megtudtuk, hogy a tetőről és a gyermek kézmosóból érkező vízből előbb kiszűrik a szilárd szennyeződést, majd kavicsszűrőre vezetik. Az így megtisztított vizet két hét köbméteres földalatti tartályban tárolják a felhasználásig.

A talajszint alá telepített vízzáró fóliával bélelt, kaviccsal feltöltött, lejtős aljú szűrőmedence 5 méter hosszú, 2 méter széles és 1 méter mély. A jelenleg még kavicsos felületű mechanikus szűrőt gyökérzónás tisztítóval is ellátják. Erre a célra levendulát telepítenek, amelynek mindent átszövő gyökerei egy méterre hatolnak le és növelik a rendszer tisztítóképességét.

Merker Viktor projektmenedzser elmondta, foglalkoznak az óvoda utcafronti tetőjéről lefolyó, most még az udvarra ömlő csapadékvíz kertészeti hasznosításával is. Ide magaságyásszerű növénytartókat építenek. Ezekben kavicsrétegben tárolják a tetőről érkező esővizet, amely száraz időben táplálja a növényeket.

Az eseményen megjelentek a Hétszínvirág Óvodában tett látogatást követően a Bosnyák téri MIZUglónk Irodában folytattak tapasztalatcserét a Városi Vízkör programról.

Zugló az elmúlt években több olyan európai uniós programra is pályázott, amelyek a környezetvédelmet, illetve a környezeti válság kezelését segíthetik. Ezek közé tartozik a City Water Circles is. A Zugló vezette három éves nemzetközi együttműködés 2019-ben indult hat ország 11 partnerének részvételével. A program célja, hogy az együttműködő felek olyan modelleket hozzanak létre, amelyek elősegítik a városokban a szürke- és a csapadékvíz újrahasznosítását és ráirányítsák az emberek figyelmét a környezettudatosabb vízfelhasználásra.

A Hétszínvirág Óvodában kiépített szürke- és esővízhasznosító rendszer egy pilot program keretében valósult meg. A program részeként Torinóban tetőkerti, míg Bydgoszczban kerti esővízhasznosítási mintaprogramot indítottak. Mariborban a szennyvíz építőipari felhasználását tesztelték, Splitben pedig egy mobil applikáció vízfelhasználás csökkentő hatását vizsgálták. Emellett egyetemek és tudományos intézetek bevonásával tanulmányok, illetve mindenki számára elérhető szakmai anyagok készültek.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb