Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A járvány hatásairól tárgyalt a Zuglói Gyermekjóléti Kerekasztal

Ülést tartott a Zuglói Gyermekjóléti Kerekasztal. Kinisch Andrea a kerekasztal vezetője elmondta, hogy a tanácskozás legfontosabb feladata a gyermekeket segítő szakmák közötti rendszeres párbeszéd biztosítása. Ezen az ülésen a kerekasztal résztvevői áttekintették, hogy milyen hatással van a koronavírus járvány a zuglói gyermekek életére, az őket segítő szakemberek munkájára.

Máhr-Urbán Beatrix, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ szakmai vezetője beszámolt az intézmény tavaszi veszélyhelyzet alatti tevékenységéről. Tájékoztatást adott arról, hogy a veszélyhelyzet idején a klasszikus jelzőrendszer szünetelt, és a veszélyhelyzet megszűnését követően a családgondozást elölről kellett kezdeni. A speciális szolgáltatások, mint a fejlesztő pedagógiai szolgáltatás, a jogi és a pszichológia tanácsadás online működött. Feltérképezték, hogy kik nem csatlakoztak a digitális oktatásba, és szükség esetén segítséget nyújtottak a családoknak.

Horváth Gyöngyi, a Gyámügyi Osztály szakügyintézője ismertette, hogy a veszélyhelyzet alatt nem lehetett tárgyalást tartani, most egyszerre zúdult rá és a gyámhivatalra azok pótlása. A pszichés terheltség mindenkit súlyosan érint. Az ügyintézőkkel és a családgondozókkal szembeni feljelentések, panaszok száma jelentősen nő.

Kissné Kalló Györgyi a Zuglói Egyesített Bölcsődék és Görög Anikó a zuglói óvodák képviseletében számolt be arról, hogy a legnagyobb fertőzésnek a gyermekekkel foglalkozók vannak kitéve, ezért meg kell fogalmazni a dolgozók védelme érdekében szükséges intézkedéseket. Azt is hangsúlyozták, hogy a szülők a járványhelyzetben partnerek, betartják a szabályokat.

Adler Katalin, a Zuglói Közbiztonsági Non-Profit Kft. prevenciós koordinátora többek között arról számolt be, hogy a veszélyhelyzet alatt segítettek abban, hogy a rászoruló gyermekek ételhez jussanak, amely jól és hatékonyan működött.

Váradi Attila, Zugló rendőrkapitányának tájékoztatása szerint a veszélyhelyzetben megnőtt a családon belüli erőszak miatti intézkedések száma, de az utcákon csellengő gyermekekkel nem találkoztak nagyobb számban.

A második téma az ifjúsági koncepció volt. Kinisch Andrea hangsúlyozta, szeretné, ha az önkormányzat egy olyan átfogó dokumentumot fogadna el, amely holisztikus módon közelíti meg a korosztályi problémát. Ehhez szükség van helyzetelemzésre egy ifjúságkutatással megtámogatva, majd a cselekvési irányok kitűzésére és a konkrét intézkedések meghatározására.

Varga Sándor, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója szorgalmazta, hogy konkrét cselekvési tervet is tartalmazzon a születendő koncepció.

Hevér László György, a népjóléti bizottság elnöke fontosnak tartotta a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati választás kérdését, hogy a tanulói korosztály is tudja a részvételi demokráciát gyakorolni. Javasolta, hogy a koncepciót előzze meg egy fókuszcsoportos kutatás.

Kisné Szivcsovics Nikolett esélyegyenlőségi tanácsnok arra hívta fel a figyelmet, hogy a ZKNP prevenciós tevékenységét a kerületi intézményeknek jobban ki kellene használni.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb