Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Még sokáig kell várni az átjáróra

Még áprilisban zárták le a Csömöri úti felüljárót, amelynek felújítása a munkálatok megkezdése után nem sokkal le is állt. Zugló egyik legfontosabb közlekedési útvonala azóta is zárva az autósforgalom előtt. Szeptember 30-án a Fővárosi Önkormányzat, illetve a felüljáró által érintett városrészek, Zugló és a XV. kerület vezetői tartottak sajtótájékoztatót a felújítás helyzetéről.

– Ami a XV. kerületieknek Drégelyvár utcai, az nekünk, zuglóiaknak Csömöri úti felüljáró – mondta Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere. – Amikor áprilisban elkezdődtek a munkálatok, abban reménykedtünk, hogy a COVID-19 egyetlen pozitív hozományaként közlekedési káosz nélkül sikerül felújítani a felüljárót. A feltárás során azonban olyan problémákra is fény derült, amelyekről fogalmunk sem volt. A munkálatokat a balesetveszély elkerülése érdekében le kellett állítani, és már biztos, hogy a tervezett decemberi időpontig nem készül a beruházás.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, a Budapesti Közlekedési Központ 2019. decemberében kötött szerződést egy kivitelezővel, hogy az előző városvezetés által elkészíttetett tervek alapján megkezdje a felújítást. A munkálatok 2020. áprilisában kezdődtek meg, de a bontás során olyan mértékű károsodásra derült fény, amely miatt fel kellett függeszteni a kivitelezést.

– A Budapesti Műszaki Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékétől megrendelt szakvélemény alapján egy sokkal nagyobb mértékű beavatkozás szükséges ahhoz, hogy a felüljáró élettartamát legalább 10-15 évvel meg tudjuk hosszabbítani – mondta a főpolgármester-helyettes. – Azt követően pedig vagy újjá kell építeni ezt a műtárgyat, vagy a közlekedést kell átszerveznünk úgy, hogy a híd helyett egy közös villamos és közúti aluljáró vezesse át a forgalmat a vasúti vágányok alatt.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Tüttő Kata hozzátette, a felüljáró körüli anomália nem egyedi eset, a főváros hídjai nagyon rossz állapotban vannak, erre ugyanis nagyon keveset költött a korábbi városvezetés. A 43 éve épített Csömöri felüljárón 1989-ben volt az utolsó állagmegóvó beavatkozás, azóta viszont a híd szerkezete balesetveszélyessé vált. A módosított tervek alapján a felújítás valószínűleg 2021 decemberében fejeződik be. A Főváros pedig létrehozott egy munkacsoportot, hogy a kezelésében levő hidak állapotáról jelentést és intézkedési terveket készítsen a döntéshozók számára.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb