Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ahol lehet, visszazöldítik a használaton kívüli burkolt felületeket

Murva, gyöngykavics, térkő vagy aszfalt – a kerületi parkok, járdák, utcák burkolatának felújítása kapcsán az a cél, hogy klímavédelmi szempontból hatékony legyen, ugyanakkor biztonságosan használhassák a kerületben élők. 

A Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. (ZVK) szakemberei arra törekednek, hogy Zuglóban minél több zöldterület legyen, egyre több fa, cserje, virág növekedjen a parkokban, tereken, közterületeken. A burkolatokat tekintve ahol lehet murvát, gyöngykavicsot használnak. Baranyai Zsolt, a ZVK városüzemeltetési osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy a burkolatrehabilitáció során a régi, használaton kívüli burkolt felületeket megszüntetik, és visszazöldítik a területet. – Ilyen például a Csertő park, ahol a régi, nem használt burkolt részeket visszaszedtük, és jó részét eltüntettük. Amit pedig használnak az emberek, azokat rehabilitáltuk, felújítottuk. A murva, a gyöngykavics vízáteresztőbb, nem sugároz vissza annyi hőt, viszont síkosságmentesítési, akadálymentesítési szempontból kedvezőtlenebb. Ott használunk aszfaltot, térkövet, ahol nagyobb a forgalom, sok biciklis, gyermekét babakocsiban sétáltató kismama vagy kerekesszékes közlekedik – magyarázta az osztályvezető. 

A Pillangó park felújított részét stabilizált burkolattal borították, ami ugyan magas költségű, de ötvözi a térkő és a gyöngykavics előnyeit. Első ránézésre gyöngykavicsburkolatra hasonlít, lég- és vízáteresztő, így a közelben lévő növények számára is kedvező, de a kavicszúzalékot egy speciális ragasztóval stabilizálják, így a közlekedés szempontjából is biztonságos, kemény járófelület jön létre.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb