Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Zuglóban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján a zuglóiak a Bosnyák téri emléktáblánál és a Forradalom terén emlékeztek a kerület hőseire és áldozataira.

Az önkormányzat rendezvénye a hagyományoknak megfelelően a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templom falán elhelyezett emléktáblánál kezdődött. A Himnusz után Adam Sikorski Ballada ’56, valamint Márai Sándor Mennyből az angyal című verse hangzott el Nagy Levente, az Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákja, illetve Ősi Ildikó előadásában.

A verseket követően a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Intézmény fúvós kvintettje adott műsor, majd a jelenlévők megkoszorúzták a templom falán lévő emléktáblát. Az önkormányzat nevében Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka és Horváth Zsolt alpolgármesterek, míg a Zuglói 56-os Szövetség részéről Ivanovics Béla elnök és Ivanovics Béláné helyezte el a megemlékezés virágait.

Ezt követően az ünnepségen megjelentek a Forradalom terére vonultak, ahol Jordán Tamás Jászai- és Kossuth-díjas, érdemes művész, Zugló díszpolgára József Attila Elégia című versét adta elő.

Fotó: Balogh Róbert

– Az ötvenhatos forradalomban mindenki megtalálhatja a maga hőseit, de fontos, hogy senki ne akarja kitagadni mások hőseit a közös panteonból – emelte ki beszédében Karácsony Gergely polgármester, hozzátéve: a jövőt úgy kell építeni, a múltról pedig olyan módon kell megemlékezni, hogy abban mindenki megtalálhassa a számára fontos, másokkal összekötő értékeket, amelyekről a forradalom is szólt.

– Ötvenhatban három tendencia keveredett, voltak, akik nyugati típusú polgári Magyarországot, voltak, akik egy reform szocialista országot akartak és megjelentek azok is, akik a Horthy-rendszert akarták visszaállítani, de a lényeg az volt, hogy a nemzet nagy része egységesen azt mondta: elég volt – hangsúlyozta Sándor Iván József Attila-, Márai Sándor- és Kossuth-díjas író, Zugló díszpolgára, hozzátéve: ez a nagy tanulsága ötvenhat októberének.

– 1956-ban a magyar nép a hazugság helyett az igazságot, az alávetettség helyett az önrendelkezést, a félelem helyett a tetteket választotta. Ma ismét döntés előtt állunk és ezért újra bátorságot kell merítenünk a forradalom emlékéből – hangoztatta Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője. Megjegyezte: ötvenhat legfontosabb üzenete, hogy ha a szabadság és a demokrácia hívei összefognak, akkor elhozhatják a változást az országban, és visszaadhatják egy igazságos, modern, európai Magyarország reményét.

A beszédeket követően az 1956-os forradalom és szabadságharc zuglói hőseinek és áldozatainak emlékművénél elhelyezte koszorúját Karácsony Gergely polgármester és Tóth Csaba országgyűlési képviselő is. Az önkormányzat nevében Szabó Rebeka, Hajdu Flórián és Horváth Zsolt alpolgármesterek koszorúztak. Ezt követően a pártok, a civil szervezetek, az intézmények képviselői és magánszemélyek helyezték el a megemlékezés virágait.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb