Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Bajban van, aki nem tud nemet mondani

Szerhasználati ismeretek, ártalomcsökkentő információk, szemléletformáló, praktikus tanácsok – kulcsszavak a középiskolások számára szervezett a Tiszta Jövőért Alapítvány Biztonságosabb szórakozás elnevezésű programján. A járványhelyzet csak tetézi a bajokat.

– Hosszabb programnak is örültem volna – így van ezzel Galambos Álmos is, a Neumann János Informatikai Technikum tizedikes diákja. – Még sosem gondoltam bele, hogy a függőségek tekintetében mennyire számít az, hogy ki milyen közegben és hol nőtt fel, milyen nevelést kapott, milyen társaságba jár, mennyire jó a családi háttere. Nagyon érdekes dolgokról beszélgettünk, az illegális szerek mellett például a nikotinfüggőségről is szó esett – emlékezett vissza a foglalkozásra Álmos. Az alapítvány 2015-ben indította el a prevenciós célú foglalkozást, mert a tavaly megszűnt Party Service programjaikon azt tapasztalták, hogy a középiskolásoknak nagy szükségük van olyan információkra, amelyekből megtudják, hogyan lehet biztonságosabban szórakozni, milyen módon küszöbölhetik ki az esetleges problémákat egy-egy bulis éjszaka alatt. A Biztonságosabb szórakozás elnevezésű program tavaly december óta az online térben folytatódik két csoportvezetővel, egyszerre maximum 16 fős csoportokban.

Galló Ramóna addiktológiai konzultáns elmondta, hogy a drogjogtól a szerhasználati ismereteken át az ártalomcsökkentő információkig számos témát érintenek, s ennek része a szemléletformálás is. – Sok gyerekben az él, hogy a szerhasználó gyönge, nem tud nemet mondani, könnyen befolyásolható, pedig ez nagyban függ a személyiségjegyektől, a családi háttértől, a barátoktól. Megtanítjuk például, hogy alkohol fogyasztásakor óránként igyanak meg két deci vizet, hidratáljanak – magyarázta a szakember. Szituációs játékokon keresztül mutatják be a szerhasználat különböző fázisait.

A programról a tisztajovoert@gmail.com e-mail-címen lehet érdeklődni.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb