Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

BÚÉK!

Izgalmas évet tudhatunk magunk mögött: ami 2010-ben kezdődött, annak új irányt szabtak az októberi önkormányzati választások. A fővárost átvette az a politikai vezetés, amelyik a demokrácia, a jogállam, a tisztességes munkáért tisztességes bért politikáját hirdette meg.

Zugló is azok közé a kerületek közé tartozik, ahol szavazataikkal az állampolgárok érvényt szereztek ezeknek az irányelveknek, s amelyek kiegészülnek a jövő generációjának életét alapvetően befolyásoló környezetvédelemmel és a globális felmelegedés elleni küzdelem programjával is.

Tegyük hozzá, utóbbiak semmivel nem kevésbé fontosak, mint az előbbiek. Merthogy ez nemcsak a politikusok felelőssége, hanem mindannyiunké: minden egyes kerületi lakosé, a szomszédé, a baráté, a rokoné, az utca emberéé. Mindazoké, akik magukon túl másokért, elsősorban a fiatalok, gyerekek és unokák jövőjéért is felelősséget éreznek. Hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk, hogy amennyire csak képesek vagyunk, minimalizáljuk ökológiai lábnyomunkat. Ne vásároljunk fölöslegesen, hogy így még kevesebb hulladékot termeljünk! De ha már termelünk hulladékot, akkor törekedjünk az újrahasznosításukra.

Az ökológia lábnyomunk azt jelzi, hogy éves szinten mennyi termőföldre, vízre, és egyéb természeti forrásra van szüksége egy személynek önmaga fenntartásához. Ebbe azt is belekalkulálják, hogy eközben mennyi hulladék termelődik, és ennek a hulladéknak hány százalékát lehet újrahasznosítani. Ezt a mutatót, ami elég hozzávetőleges, az úgynevezett globális hektárban fejezik ki. A három vezető országnak – Egyesült Államok, Arab Emirátusok, illetve Kanada – 9 hektár körüli értékű az ökológiai lábnyoma. A legalacsonyabb Mozambiknak, Bangladesnek és Nepálnak van – 0, 5 körüli értékkel. Magyarország ökológiai lábnyoma 3,7 hektár átlagosan.

Emiatt ma már korántsem divatos szlogen, hogy bővüljön a gazdaság, hogy ugrásszerűen növekedjen a GDP. Ma már a fenntarthatóság az új jelszó!

Új évtizednek nézünk elébe! Az ígéretes újrakezdés reményében a zuglo.hu szerkesztősége Boldog Új Évet Kíván, sok sikert és szerencsét is hozzá!

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb