Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Csökken a légtérzaj Zugló felett

A város felé felszálló repülőgépek jelentős része augusztus 16-tól elkerüli Zuglót. Az új előírásokkal a HungaroControl Zrt. visszatért a tíz évvel ezelőttig használt indulási eljáráshoz.

A Budapestről induló repülők jelentős része korábban a 13. kerület vagy a Duna vonala fölött kanyarodott úticélja felé, mostantól viszont már a legtöbb Kőbánya fölött elfordul. Ennek eredményeként lényegesen csökken a Zugló fölötti légiforgalom.

Fotó: Flightradar

– A kifordításnak köszönhetően a felszálló repülőgépek 55–60 százaléka Zugló elérése előtt balra, míg 20–25 százaléka jobbra kanyarodik, így az induló légijárműveknek legfeljebb a 20 százaléka halad át a kerület felett – magyarázta Rozgonyi Zoltán alpolgármester, a repülőtéri zajproblémákkal kapcsolatos tájékoztatási és érdekegyeztetési feladatok összehangolását végző Zajvédelmi Bizottság zuglói delegáltja.

A Budapestről északi-északnyugati irányban lévő repülőterekre induló járatok változatlanul a kerület fölött haladnak. Képünkön a prágai és varsói járat felszállási útvonala látszik, amint Zugló felett repülnek el.

Fotó: Flightradar

Rozgonyi Zoltán elmondta azt is: az alsórákosi kertvárosban élők számára jó hír, hogy a Budapest Airport befejezte az 1-es kifutópálya felújítását, ezért a leszállásra készülő, város felől érkező repülőgépek már nem kizárólag a Vezér utca és a körvasút közötti sávban közlekednek, hanem a Nagy Lajos király útja és a Hungária körút közötti sávban is.

Az alpolgármester hozzátette, hogy a felszállóknál kisebb zajt kibocsátó landoló repülőgépeket a leszállási protokoll és az uralkodó széljárás miatt nem lehet Zugló légteréből elterelni, csupán az útvonalukat lehet valamelyest szabályozni. A jelenlegi gyakorlat szerint a leszálló gépek a forgalmasabb és emiatt zajosabb főútvonalak mentén haladnak a céljuk felé.

– A megvalósítandó terveink között szerepel, hogy több európai nagyvároshoz hasonlóan a mélyalvás időszakában – éjfél és reggel hat óra között – a Liszt Ferenc Repülőtér ne fogadjon járatokat – fűzte hozzá a Zajvédelmi Bizottság zuglói delegáltja.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb